
СИЛНО ОТРОВНА ГЪБА. В кожицата на шапката се съдържат големи количества токсини: мускарин и гъбен атропин. Действието на токсините се проявява в нарушаване на кръвообращението, вегетативната нервна система и храносмилането. Опасността от отравяния се засилва от голямата й прилика...

ЯДЛИВА ГЪБА, добра за консумация, с приятен аромат на плодове. Расте в смесените и широколистните гори, предпочита по-леки почви. Появява се в края на пролетта, през лятото и есента в находища сред гората около дърветата. ОПИСАНИЕ: Шапката е средно голяма, с диаметър ...

ЯДЛИВА ГЪБА. Може да се консумира и сурова като салата или в супи, но само младите екземпляри - връхчетата на старите екземпляри се вгорчават и обикновено се отстраняват. За предпочитане е да се събират само младите гъби. След изсушаване се смилат на гъбено брашно, което се съхра...

СИЛНО ОТРОВНА ГЪБА, особено в сурово състояние. Според някои автори съдържа 3 вида отрови и т. нар. дразнещи вещества (някои от групите на смолите и на терпените). Признаците на отравяне се проявяват твърде бързо - от 15 мин до 2 часа (т. нар. скрит период). Появяват се болки в с...

ЯДЛИВА ГЪБА. Изключително подходяща за готвене. При сушене потъмнява. На по-едрите екземпляри се консумират само шапките, защото пънчетата стават твърди и трудно се преработват. Расте в широколистните гори, под тополови дървета, на групички, масово, често и в паркове с широколи...

ЯДЛИВА ГЪБА с приятен вкус. Приготвя се предимно като сушена и е подходяща за супи, подправка и др. Появява се в ранна пролет. ОПИСАНИЕ: Шапката е с формата на яйце, леко стеснена в горнатa третина. Повърхността й чрез изпъкнали стенички и напречни ребра е разпределен...