Гъби » Печурка карболова

 Печурка карболова
Agaricus xanthoderma (Gеn.)

ОТРОВНА ГЪБА. Причинява тежки разстройства. Опасността от смесване с другите ядливи гъби печурка - горска и ливадна, е голяма. Съдържанието т. нар. дразнещи вещества в тази гъба е високо. Това са вещества от групата на смолите, терпените и лютите субстанции. Дразнещото действие се проявява много скоро след консумация на гъбата - след около 1/2-1 час, с болки в корема, парене, гадене, диария. Организмът обеднява на вода, кръвното налягане спада, пулсът е много слаб. При някои хора често се появяват и гърчове.
Расте късно през пролетта и отново през есента край горите, около черни пътища и пътеки, по пасища и поляни, по които пасат животни и ги наторяват, обикновено на групи.

ОПИСАНИЕ:

[B%}Шапката е полусферична, не особено месеста, с диаметър от 8 до 14 см. По-късно става полуразперена. Ръбът е с тънки остатъци от булото. Кожицата е бяла, при застаряване пожълтява, особено в средата.
Плодовото месо е с бял цвят, оставено на открито пожълтява. Има неприятен вкус, с мирис на карбол, който се чувства при разчупване и слагане в шепите и при варене. Ламелите на младата гъба са белезникави, а по-късно потъмняват и дори стават тъмнокафяви при застарелите екземпляри. Разположени са гъсто една до друга, тънки и нежни.
Спорите са кафяви, а прашецът е тъмнокафяв.
Пънчето е високо до 10 см, тъничко (1 -2 см), цилиндрично, кухо. Повърхността му е гладка, с бял цвят, в основата си удебелено, с бяло пръстенче, с жълти краища и доста широко и люспесто от долната страна. Отстранява се
лесно.

Автор: recepty.bg
Начало