31.03.2023 година
1564339898.swf
Л
екарска консултация
  102388  |   2  
Защо утайката ми е ускорена
Г-жа Д. Ил. от X. ни се обади много разтревожена. Профилактично й изследвали кръвта и открили, че утайката й е 2 пъти над нормата. Тя изобщо няма понятие от какво може да е това увеличение, тъй като се чувства добре и до този момент не е имала и най-малкото съмнение за някакво заболяване или скорошно възпаление.
Истината е, че повишената утайка е единственият признак при някои болести. Под утайка (СУЕ) се има предвид скоростта на утаяване на еритроцитите (червените кръвни телца). Бързината на тяхното слепване и образуване на стълбове има значение за диагностиката в медицината. Измерва се в милиметри височината на стълба от еритроцити, който се получава на първия и втория час.

Каква е нормата?

За жени до 50 години - до 20 мм. За жени над 50 години - до 30 мм. За мъже до 50 години - до 15 мм. За мъже над 50 години -до 20 мм.

Къде намира приложение?

СУЕ е сред най-честите лабораторни изследвания. Чрез него лекарят търси причините за лошото общо състояние на пациента. Прави се и за потвърждение на диагнози за автоимунно или бактериално възпаление.

Ето някои от заболявания, при които утайката е над нормата:

Възпаления на бъбреците
Както вече сме пояснили на нашите читатели, хроничният гломерулонефрит и пиелонефрит в продължение на години могат да протекат без симптоми. Интересно е, че в началото на заболяването утайката може да бъде интензивно ускорена. И ако точно тогава „се хване" чрез изследване на кръвта, ще може много по-рано да се уточни диагнозата и да се започне лечението. С времето обаче нивото на утайката намалява и остава малко над нормата. Ако имате тъпи болки в кръста или при уриниране, ако се появят отоци по тялото, а температурата ви е в границите на 37-37,5°С, тогава се обърнете към специалист. Той ще поиска анализ и на урината, задължително ще се направи ехография, урография и т. н.

Грип, настинка
Ако ви е нагазил грипен вирус или просто сте се простудили, утайката може да се повиши до 2 пъти над нормалните стойности. И чак след това ще се появят основните признаци на болестта: висока температура, втрисане, повдигане, отпадналост. Щом инфекцията отшуми, утайката се нормализира.

Венерически болести
Редица болести, предавани по полов път, в първоначалните си стадии често протичат без оплаквания, особено при жените. А всъщност утайката е ускорена до няколко пъти над нормата. Така че ако чувствате тъпа болка, гнойно течение или затруднение в уринирането и са документирани повишени стойности на утайката, би трябвало да поискате консултация с венеролог.

Проблеми със зъбите
Понякога някои нелекувани кариеси се превръщат в грануломи, кисти и т. н. Неизвадени корени също може да предизвикат тревога. Така че ако не се открие огнище на възпалението другаде, трябва да потърсите причините за ускорената утайка и в зъбите си. В случая е задължилтелна консултация със стоматолог.

Анемия
Не се учудвайте, ако страдате от анемия, нивото на утайката ви да е повишено. Необходими са допълнителни изследвания, за да се уточни диагнозата и да се започне незабавно лечение.

Тумори
Утайката, изразена с трицифрено число, но без други изразени специфични сиптоми (освен обща отпадналост и непрекъсната умора) е характерна за някои видове тумори. Не оставяйте без внимание непривичната за вас умора. Споделете пред личния лекар проблемите си и поискайте изследване на кръвта, както и консултация с други специалисти.

Кога утайката е забавена?

Това става при заболявания, при които в кръвта се съдържат повече кръвни телца (многокръвие). При СУЕ от 80 до 100 мм задължително се правят допълнителни изследвания.

Кое как действа

Противозачатъчните хапчета, витамин А и фенотиазин ускоряват СУЕ. Кортизонът, ацетилсалициловата киселина, нестероидните противовъзпалителни средства забавят СУЕ.
30.05.2012 г. / д-р Емил Георгиев
Най-четеното в "Лекарска консултация"
Коментари (2)
Коментари От: Радка Николова  09:51  вторник, 1 юни 2021 г.Докладвай обиден коментар 
Здравейте! Днес си правих пълни изследвания и скоростта на утаяване на еритроцитите е с резултат 21. Аз съм на 60 г.Има ли място за притеснение. Благодаря!
 
Коментари От: Tihomir  11:43  пeтък, 10 февруари 2017 г.Докладвай обиден коментар 
Може ли някой да даде мнение за резултати:СУЕ 42mm/h и TSH 48,800uIU/ml Благодаря предварително!
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023