Лечебни рецепти » Херпес след онкологична операция

 Херпес след онкологична операция

Съпругата ми има рак и претърпя коремна операция. След нея й се появи херпес. Започнаха да го лекуват, но ще съм ви благодарен, ако ми разясните защо този херпес се появи след операцията.
И. К. от 3.


Вирусите, които предизвикват обикновения херпес, имат способността до края на живота да се съхраняват в организма в скрито състояние. Те се активизират под въздействието на различни физически, психически и други фактори, които предизвикват кратко намаляване на имунитета. Тези вируси поразяват очите (кератит) и се проявяват със сърбящи мехурчета на устните, по кожата, в триъгълника между носа и устните, на слизестата обвивка на носа, в устната кухина (където се стига до херпесен стоматит и ангина). Херпесът води и до хронични заболявания на органите на пикочната система, до проблеми с раждането, патология на плода и на новороденото.
Развитието на туморния процес е резултат на неспособността на имунната система да се справи с една от основните си функции - да разпознае и отдели от организма туморните клетки.
Основните методи на лечение на онкологично болните е на първо място оперативното отстраняване на тумора. Хирургичната намеса е съпроводена с травма на тъканите в областта на операционната рана, кръвозагуба, токсично въздействние на наркозата върху организма.
Химиотерапията има за цел да разруши туморните клетки или да притъпи способността за тяхното размножаване. Едно от сериозните й странични действия е потискане на кръвотворението. В резултат намаляват левкоцитите и лимфоцитите, отговарящи за имунитета. Освен всичко друго използваните големи дози кортикостероидни препарати, които се назначават в комплекса на лечение на онкоболните, утежняват херпесната инфекция.
Така всяко от изложените въздействия върху организма може само по себе си да предизвика имунен дефицит и да активизира дремещи до този момент инфекции, към които спадат и обикновеният херпес и херпес зостер. Половината от раково болните страдат от рецидивиращ херпес.
Трябва да се обърне внимание на следния факт: при тези болни активизирането на херпеса се поддава много трудно на лечение, тъй като в инфекциозния процес са въвлечени вътрешни органи и системи. Лечението на тази инфекция се провежда с противовирусни препарати. Те трябва да се съчетаят с имуномодулираща терапия под задължителния контрол на имунния статус на болния и индивидуален подбор на имуномодулаторите. Лечението провежда дерматолог заедно с онколога. Използването на комплекссен подход позволява да се постигнат добри резултати в лечението на херпесите и да се предпази болният от усложнения.

Автор: д-р Бистра Асенова

Представяме Ви:

Забранени ли са билките при епилепсия?

Имам син епилептик, който се повлиява сравнвително добре от терапията, предписана му от специалист. Категорично ли е мнението, че в лечението на болестта природолечението няма да помогне? Дим. В. от...

Тежък климактериум и билки

Критичната възраст при жената протича в повечето случаи с прояви на смущения на различните органи и системи: жлезите с вътрешна секреция, половите жлези, сърдечно-съдовата и нервната системи и т.н. Оп...

Какво представлява слединфарктната аневризма?

Д.М. на 67 г. от София сподели с нас: "Наскоро преболедувах от тежък сърдечен инфаркт. На контролния преглед с ехограф ми казаха, че съм оформил слединфарктна аневризма. Много съм разтревожен, об...

Биопрогноза за периода 20-26 февруари

Метеорологичните условия през периода ще бъдат относително неблагоприятни за здравето на страдащите от хроничен бронхит. За облекчаване на задуха, на кашлицата и на чувството за гръден дискомфорт ще с...

Начало