Лечебни рецепти » Защо имам студени тръпки?

 Защо имам студени тръпки?

Много често имам студени тръпки, отпаднала съм, понякога измервам и леко повишена температура. Защо е така и какво да направя? - Н. Т на 58 г от София

Неопределените оплаквания, които описвате са от общ характер и се срещат при много заболявания. Или се подценяват, или водят до излишна паника. При всички случаи въпросът е необходимо да се изясни, тъй като така могат да започнат доста заболявания, дължащи се на функционални нарушения на целия организъм или на отделни органи и системи.
Вашето състояние се определя като интоксикационен синдром. Той може да настъпи под влияние на определен причинител (вирус, бактерии, гъбички), токсично увреждане от околната среда (отрови, лъчения и др.), физикални фактори (топлина, студ, физическа умора).
Основните признаци на интоксикационния синдром са: повишена температура, отпадналост, втрисане. Те имат определени характеристики и това определя тежестта и начина на протичане: тежка, средна, лека форма. Има и една скрита (латентна) форма, при която синдромът се проявява само под въздействието на дразнител от околната среда.
Интоксикационният синдром протича: остро, подостро и хронично. Много заболявания имат свой скрит (латентен, инкубационен) период, в който наблюдаваме тези неопределени, общи промени и се чудим дали се разболяваме. Така е при: заразните болести (шарките например), ревматизма, епидемичния хепатит и др.
Ще се спрем на характеристиката на температурата. За да ни насочи към определено заболяване, трябва да определим качествата й. Трябва да се проследи дали заболяването започва с повишена температура (вирусни и бактериални инфекции, пневмонии, туберкулоза, инфекции от гъбички и др.). Някои тежки инфекции – сифилис, силикоза, ракови заболявания и т. н. започват без температура. Важното е дали температурата е постоянна, в кои часове на денонощието се повишава, колко е висока, има ли периодичност – това е характерната крива на температурата при различните болести.
За втрисането е важно да се уточни: предшества ли повишаването на температурата, изчезва ли – изобщо каква е връзката му с повишаването на температурата (това е важно за изследването на кръвта в лабораторията – да се вземе в подходящо време: както е при сепсис, малария, гъбички).
Общата отпадналост е свързана с разстройства на терморегулацията, обмяната, смущения в храносмилането (повръщане, диария), загубата на тегло.
Изпотяването също има своя характеристика: предимно нощно и обилно (хронични инфекции, някои хормонални нарушения, СПИН), изпотяване след настъпване на кризата (при пневмонии) и т.н. За пълната картина на интоксикационния синдром са важни и симптомите: сърцебиене, аритмии, учестено и неравномерно дишане, спадането на тегло, нарушения в развитието на организма.

За да се избегне диагностична грешка, съветваме:

• Направете точна характеристика на температура си за една седмица (или повече) като изготвите и таблица (графика) на температурната крива.
• Да се изясни дали втрисането (студените тръпки) са свързани с температурните покачвания или са субективно изживяване, свързано с нещо друго (както е при хората с периферни съдови проблеми, вегетативна дистония).
• Обърнете внимание на организма си: хранене, сън, телесно тегло, работоспособност и т.н.
• Потърсете източник на огнищна инфекция (след съответна консултация, помислете за евентуален контакт със зараза (хора, среда, продукти).
• Посетете личния лекар и направете необходимите изследвания.

Полезна информация:

Като много висока температура определяме тази от 39,1 до 40 градуса; висока – 38,1 до 39 градуса; повишена – 37-38 градуса. Най-често заболяванията протичат с повишена или висока температура, много високата е типична за свръхострите, кризисни и тежки инфекции.

Автор: д-р Ани Георгиева

Представяме Ви:

Биопрогноза 5-11 април

Преминаването на 05.04. на луната през фаза новолуние и навлизането в пролетния сезон от годината са сред основните причини много от хората с по-лабилна нервна система да се почувстват уморени, сънлив...

Биопрогноза за периода 2-8 януари

Продължава да расте броят на вирусните инфекции на горните дихателни пътища, протичащи с повишена температура, хрема, кашлица, болки в гърлото и чувство за общо неразположение. С профилактична цел, а ...

Зърнастец срещу запек и колит

Наричат още елшовидния зърнастец вълчи плод. Кората се снема от млади, не по-възрастни от 3 години клонки, с дебелина 0,5 см. Те обаче стават годни за употреба след 1-2 години съхраняване или след заг...

Биопрогноза за периода 17-23 март

През периода е възможно да има известно влошаване на здравето при страдащи от хроничен и често повтарящ се цистит. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване заема ежедневното из...

Начало