Лечебни рецепти » Как да живеем без щитовидна жлеза?

 Как да живеем без щитовидна жлеза?

Премахването на щитовидната жлеза не е свързано с продължителност на живота, ако жената получава адекватно лечение. Обикновено то е свързано с приема на хормони. Следоперационната терапия се контролира от ендокринолог, резултатите се регистрират чрез анализ на кръвта и ултразвуково изследване. Както при всяко заболяване, необходима е грижа и самоконтрол.

Какво трябва да знае болната?

• Не бива да се консумира пържено. Да се замени с варени и задушени ястия.
• Веществата, които се съдържат в зелето, дразнят хормоните на щитовидната жлеза.
• При употребата на соя може да се наложи увеличаване на дозата тироксин, защото нейните белтъци намаляват всмукването на хормона.
• Напълно се изключват пушеното месо, пушената риба. За подобряване на апетита, който нормално е загубен след операцията, изяжте една кисела ябълка или чаша доматен сок 40 минути преди ядене.
• Не е нужно след операция да се приемат биологично активни добавки.
• Забравете за лечебния глад. Той е един от факторите, които нарушават нормалната обмяна на хормоните на щитовидната жлеза.
• С повишено внимание трябва да се отнасяте и към различните нискокалорийни диети.
• Не се излагайте на слънце след операцията. Под влиянието на ултравиолетовите лъчи могат да се получат неблагоприятни колебания на хормоните.
• Сауна може да се ползва, но много внимателно. Не се препоръчва рязка смяна на температурата.

Необходимите хормони

След операцията е налице дефицит на хормоните на щитовидната жлеза. Състоянието се нарича хипотиреоза. Не става дума за усложнение след операцията, а за следствие. Без задължителното заместително лечение с хормони не може да се разчита на добро здравословно състояние. Те са необходими за поддържане на нормалната обмяна на веществата. Най-често се използват таблетки, предписани от лекаря в необходимата доза. Ако тя е подбрана правилно, симптомите за недостатъчна функция на щитовидната жлеза изчезват. В кръвта се нормализира количеството на хормоните ТЗ, Т4 и ТТГ. С хипотиреоза може и трябва да се живее, да се работи, да се ходи на почивка - както при всеки друг човек. Единственото, което намалява качеството на живот, е необходимостта от вземане на препарата. Ако количеството на приемания препарат съответства на потребностите на организма, няма никакви странични действия. Те са свързани предимно с излишък или с недостатък на хормони в кръвта. Контролът за правилния подбор на дозата става чрез периодични анализи на кръвта.

Ако дозата хормони е висока

Жената става раздразнителна, плачлива, неспокойна. Бързо се уморява. Макар че има добър апетит, слабее. Може да се прояви и сърцебиене, прескачане на пулса, повишено изпотяване, треперене на ръцете или на цялото тяло. В много случаи има склонност към разстройство. При подобни симптоми е необходима консултация с лекар.
Необходим е двучасов интервал при вземането на лекарствата. Върху количеството на хормоните може да повлияят медикаменти, използвани за лечение на стомаха. Например - алмагел, антиаци-ди. Затова препаратът трябва да се пие не по-рано от два часа след тях. С хормоналните таблетки не се пият и други лекарства. Двучасовият интервал е универсален - за това време лекарството успява да постъпи в кръвта.

Да се има предвид, че женските полови хормони, естрогени, могат да намалят ефективността на хормоните за щитовидната жлеза. Те се съдържат в противозачатъчните таблетки.

Възможно ли е след операцията да се забременее?

Ако дозата от препарата след операция е достатъчна, няма никакъв проблем жената да забременее и да роди. При планирана бременност трябва да се уведоми гинекологът за операцията и лечението след нея. На всеки три месеца бременната трябва да прави изследване за количеството хормони.

По време на бременността потребността от препарата се увеличава.

Ако теглото се повиши

Това може да стане при недостатъчна доза от препарата. Но ако нормалното количество хормони е потвърдено чрез изследване, причината за изменението на теглото не трябва да се свързва с дозата, а трябва да се търси другаде.

Автор: д-р Елена Младенова

Представяме Ви:

Биопрогноза за периода 3 - 9 април

Ако в началото на периода имате оплаквания от повишена нервност, сърцебиене, безсъние и чувство за общо неразположени причина за това ваше състояние може да бъде въздийствието върху нервната ви систем...

Камъни в жлъчката – какви са симптомите?

Докато камъните не са големи и спокойно си стоят в жлъчния мехур, човек действително може да не подозира за своята болест. Положението се променя, когато камъкът навлиза в отвора на жлъчния проток и ...

Биопрогноза зa 12 - 18 април

Страхът и стресът, свързани със заразяване от корона вирус, със социалната изолация и с необходимостта да спазваме редица други ограничения водят до все по – голямо разпространение на оплакванията от ...

Биопрогноза за периода 20-26 май

По-сериозни здравословни проблеми могат да имат страдащи от дискинезия на жлъчните пътища. Изключително важно за хората с жлъчно чернодробни проблеми е да ограничат консумацията на пържени, пушени и п...

Начало