Лечебни рецепти » Как да спрем кървенето от носа?

 Как да спрем кървенето от носа?

Кървенето от носа се нарича епистаксис. Той се среща често – както при болни, така и при практически здрави хора. Обуславя се от редица вътрешни и външни фактори: приемане на недостатъчно витаминозна и калорична храна, атмосферни влияния, резки промени на времето, на слънчевата активност, на реактивността на организма, при простудни и инфекциозни заболявания и други.
Обикновено кървенето идва от предната част на носната преграда, където се намира съдово сплетение. По-рядко може да е и от други области на носа.
Местни възпалителни процеси в носа, като хреми, ринофарингити и синуити, а също така травми, чужди тела в носа, тумори и манипулации, също могат да предизвикат кървене. При възрастните хора кръвотечения от носа са по-редки, но са по-силни и по-продължителни. Това са обикновено болни със сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, атеросклероза, чернодробни и бъбречни заболявания.
При кървене от носа човек може да получи световъртеж, главоболие, шум в ушите, колапс и даже загуба на съзнание. В тези случаи е необходимо болнично лечение. Възможно е кървенето да е предиздвикано от белодробен абцес. Тогава кръвта е пенеста. При кървене от хранопровода или стомаха болните имат внезапно обилно повръщане.
За да се предпази човек от евентуални кръвотечения от носа, трябва да набавя на организма си необходимите витамини и соли чрез разнообразна храна и преди всичко – с плодове и зеленчуци.

Как да си помогнем?

• Болният трябва да седне с глава наклонена напред. Ако състоянието му е тежко, той трябва да легне и да му се поставят възглавници под главата.
• Да се притисне с пръст носното крило към носната преграда. Ако кървенето е двустранно, се притиска носът от двете страни.
• Носът трябва да се издуха и да се изчистят съсиреците. Ако това не помогне, тогава се поставят в носа марля или памук, или меко парче плат. Те могат да бъдат сухи или напоени с някаква кръвоспиращо или дезинфекциозно лекарство – кислородна вода, солена вода, хемостатична гъбка, парафин, вазелин или друг мехлем. Тампоните могат да стоят в носа от няколко минути до 2 дни. Кръвоспирането е успешно, когато не тече кръв нито през носа напред, нито към гърлото назад.
• На болния се осигурява се пълно спокойствие и му се поставят студени компреси или лед в тилната област на главата.
Ако чрез посочените методи кървенето не спре или често се повтаря, болният задължително трябва да се консултира с лекар и да се направят необходимите изследвания.

Автор: д-р Галина Тодорова

Представяме Ви:

При болна жлъчка пийте градински чай

За лечение се употребяват изсушените листа на растението (Sаlvia officinolis) преди и след цъфтеж. Полезно е при възпаления на дихателните органи (глътка, ангина) кашлица, диарии, чернодробни и жлъчни...

Биопрогноза за периода 24 - 30 август

Периодът остава сравнително неблагоприятен за здравето на страдащите от слънчева алергия. При такава, а и при всякаква друга алергия, от полза ще бъде приемането 2-3 пъти дневно на по една капсула от ...

Как да отслабна трайно?

Натрупала съм 15 излишни килограми, които ми пречат и се отразяват зле върху здравето ми. Пробвах всякакви рецепти, отслабвам (единия път за седмица – 6 кг), но не мога да задържа постигнатото и натру...

Биопрогноза за периода 1 - 7 ноември

Преминаването на 03.11. на луната през фаза новолуние прави този ден подходящ за спазването на т.нар. лунна диета. Приемането в продължение на 24 часа само на неподсладени течности и по-щадящото хране...

Начало