Лечебни рецепти » Заболяване ли е нервното сърце?

 Заболяване ли е нервното сърце?

Сърцето е орган, който работи непрекъснато и има собствен автоматизъм (затова е уникално!) Естествено е да реагира веднага с отклонения във функциите си при нарушения в организма и болести. Натоварвате се физически или психически – сърцето започва да бие по-усилено, за да осигури необходимите количества кръв. В тялото се появява някаква болка – сърцето нарушава ритъма си и по рефлекторен път реагира също с болка или нарушение на ритъма – “прескачане” (екстрасистоли). През пролетта се обострят някои хронични заболявания (гастрит, язва) – повишената киселинност на стомашния сок и болките, включват и сърцето със съответната реакция. Но предизвиканите симптоми са функционални и след лечение на основното заболяване, отзвучават.
В своята нормална дейност сърцето е зависимо от вегетативната нервна система. Тя регулира основните му функции чрез своите два сплита, които действат различно и при това строго индивидуално. Част от хората са ваготоници (преобладава тази част от вегетативната нервна система – вагус). Тези хора са с бавен пулс, по-стабилно кръвно налягане и психика. Други са симпатикотоници – при тях пулсът е по-ускорен, кръвното налягане е лабилно и с тенденция към повишаване. Те са лесно раними. Това се отразява и върху характера на заболяванията. Например: хипертониците симпатикотоници са склонни към хипертонични кризи и силно променливо кръвно налягане, сърцебиене и аритмии.
Тясната връзка между вегетативната нервна система и жлезите с вътрешна секреция, е причина за много от симптомите на “нервното сърце”. Това проличава през нормалните биологични периоди: пубертет, предклимакс, климакс и определя групата на сърдечнострадащите – юноши и жени предимно.

Отговаряме на въпроса

Нервното сърце не е заболяване, а функционално нарушение. Но се изживява като заболяване и се повлиява трудно от медикаменти. Хората с лабилни нервни системи (и вегетативна нестабилност) страдат много и са най-честите посетители на кардиологичните кабинети. При 80 % от тях се установява: лесна умора, задух, сърцебиене, болка (но това не е стенокардия!). Част от тези хора са кандидати за хипертония и исхемична болест на сърцето. Това изисква системен контрол и профилактика!
Към “нервното сърце” трябва да се подхожда разумно, но да не се надценява! Необходими са консултации и изследвания при кардиолог, за да не се пропусне заболяване.
Лечението в тези случаи е трудно, защото в основата е психиката, вегетативната нервна система. Добре е да се посъветвате с психоаналитик, да изградите подходящ автотренинг. Не ви съветваме да се водите от желанието: за всяка болка – хапче! Това ще ви помогне малко. Обърнете се към подходящи билки и биопродукти (специалистът ще ви посъветва).

Автор: д-р Анна Атанасова

Представяме Ви:

Биопрогноза за периода 11-17 януари

Ако в края на тези седмица се чувствате уморени, сънливи и с понижен жизнен тонус, причина за това ваше състояние може да бъде въздействието върху нервната ви система на луната, преминаваща през фаза ...

Биопрогноза за периода 31 август - 6 септември

Очакваните магнитни бури и пълнолунието на 31.08. могат да станат причина в началото на периода много от хората с по-лабилна нервна система да имат проблеми с нервите и съня. Ще им помогне пиенето на...

Биопрогноза зa 2 - 8 август

Преминаването на 03.08 на луната през фаза пълнолуние прави този ден подходящ за спазването на т.нар. лунна диета. За целта, в продължение на едно денонощие, се приемат само течности, предимно под фор...

Епилепсията

Епилепсията е често заболяване, това е хронично мозъчно разстройство с различни причини (етиологии), което се характеризира с повтарящи се пристъпи, дължащи се на ексцесивни раэряди на мозъчните невр...

Начало