Лечебни рецепти » Опасна ли е хернията?

 Опасна ли е хернията?

Заболяването херния (кила,изсипване) представлява излизане на част от съдържимото на телесна кухина извън нейните граници. Най-често се среща в коремната област,по предната коремна стена. Мъжете боледуват няколко пъти повече от жените.
Локализацията на заболяването при мъжете е предимно в слабинните области(слабинни хернии), при жени - в областта на пъпа и в горната предна част на бедрото (пъпни или бедрени хернии). Следоперативните хернии се получават на мястото на оперативни белези от предшестващи операции.

Причини

Основна причина за образуване на херния е повишеното налягане в коремната кухина вследствие на тежък физически труд, хронична кашлица, роничен запек, при жени-бременност и раждане. Значение има и слабостта на предната коремна стена-вродена или вследствие на напреднала възраст.

Симптоми

В началото заболяването започва с болки в областта на херниалния отвор, появяващи се при физическа работа или продължително ходене.Външна проява на хернията е подутината,в началото малка,която постепенно се увеличава. Тя се вижда и опипва добре в право положение и при напъване,а в легнало положение се прибира в корема и изчезва. Когато херниалният отвор се разшири, болката обикновено изчезва. Главният симптом остава подутината,която бавно увеличава размерите си.

Лечение

Основен метод за лечение на херниите е хирургичният, при който се премахва херниалният сак, затваря се или се стеснява херниалния пръстен и се укрепва коремната стена. Операцията се извършва под местна или обща анестезия и обикновено протича без усложнения.

Опасна ли е операцията при придружаващи заболявания?

По-сериозен проблем са болните в напреднала възраст и (или) с тежки придружаващи заболявания - белодробни, сърдечни, захарен диабет и др. При тях е необходимо лечение и стабилизиране на придружаващите болести, след което се преценява оперативният риск. Основно правило в хирургията е операцията да не е по-опасна от заболяването, което лекува. Неусложнената херния не е злокачествен тумор и операцията може да се отмени, ако болният има други тежки заболявания. Само тогава хирургът може да препоръча носенето на специален колан с пластинка (бандаж), който притиска херниалния пръстен и не позволява излизането на хернията. Не бива да носят колан болни,които могат да се оперират,тъй като това затруднява операцията. Трябва добре да се запомни,че единственият начин за излекуване на хернията е хирургичната операция.

Следоперативен режим

Хернията е заболяване, при чието лечение не могат да се премахнат причините, които са го предизвикали.Това налага след операция болният да спазва определен режим - да избягва вдигането на тежки предмети, навреме да лекува кашлицата или запека; сериозен проблем може да бъде и наднорменото тегло. Понякога се наблюдава повтаряне(рецидив), при което отново се получава подутина на мястото на операцията. Оплакванията и лечението на рецидивната херния са същите, както при първичната.

Автор: Д-р Христо Петков

Представяме Ви:

При болна жлъчка пийте градински чай

За лечение се употребяват изсушените листа на растението (Sаlvia officinolis) преди и след цъфтеж. Полезно е при възпаления на дихателните органи (глътка, ангина) кашлица, диарии, чернодробни и жлъчни...

Мазолите грозят и най-красивите крака

Мазолите могат да се образуват на ходилата, на пръстите. Много често те са болезнени и по времe на ходене. Освен това в тях могат да попаднат микроби и да се предизвика инфекция. Психолозите твърдят, ...

Биопрогноза за 12 - 18 февруари

През разглеждания от нас период е възможно да зачестят оплакванията от болки и от чувство за скованост в ставите при страдащи от артроза и артрит. Важно в подобни случаи е да се избягва претоварванет...

Биопрогноза за периода 27 юли - 2 август

Периодът остава сравнително неблагоприятен за здравето на страдащите от ниско кръвно налягане. Съществено място в неговата профилактика и лечение заема ежедневното изпиване поне на 1,5-2 л. течности....

Начало