Билки » Момина сълза

 Момина сълза
Convallaria majalis L.

Сем. Кремови – Liliaceae

Описание:

Многогодишно тревисто растение с тънко, закръглено, почти триръбесто, безлистно, цветоносно стъбло. В основата на стъблото се развиват две, рядко три листа с ципесто влагалище. Те са целокрайни, продълговати, елиптични и заострени, с надлъжно жилкуване и дълги дръжки. На върха на стъблото са цветовете, събрани в гроздовидни съцветия. Те са единични, рядко двойни, разположени в пазвите на малки, белезникави, линейни и ланцетни прицветници. Състоят се от 6 до 20 цветчета. Цветовете са с приятна миризма, бели, звънчевидни, увиснали, на къси дръжки, двуполови, с 6 сраснали венчени листа и 6 тичинки. Плодът е червена многосеменна ягода. Цъфти м. април - юни.

Разпространение:

Из горите, храсталаците и влажните места до 1400 м н.в. в цяла България.

Употребявана част:

За медицински цели се събират листата и надземната част на растението.

Бране и сушене:

Листата се берат една-две седмици преди цъфтежа и се сушат на сянка или в сушилня при температура до 45°С. Изсушените листа са със зелен цвят, без мирис и с горчив вкус. Стръковете се берат по време на цъфтежа и се сушат на сянка или в сушилня при температура до 45°С. Изсушените стръкове са със зелен цвят, приятна миризма и горчив вкус.

Действие и употреба:

Билката има сърдечноукрепващо действие. Употребява се при сърдечни неврози, сърцебиене, задух.

Външно: Накисната в ракия - за мазане при подагра и ревматизъм.

Рецепта

1 суп. лъжица листа се киснат 1 час в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 50 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Внимание! Отровно растение. Да се взема под лекарски контрол!

Автор: recepty.bg
Начало