Билки » Пресечка

 Пресечка
Cnicus benedictus L.

Сем. Сложноцветни - Asteraceae (Compositae)

Описание:

Едногодишно тревисто растение с ръбесто, право или разклонено стъбло, високо до 1 м. Приземните листа са ланцетни, заострени, назъбени, снабдени с тънки четинки, разположени във вид на розетка. Листата на стъблото са приседнали, вълнообразно перести, нарязани, с мрежесто жилкуване, бледо зелени, бодливи по ръба, долните са по-големи, а горните – по-малки. Цветовете са едри яйцевидни кошнички на върха на стъблото, обвити в наредени като керемиди сухи кожести листчета. Както листата, така и цветните кошнички са слабо мъхести. Околовръстните цветове са сивозелени, безполови, триделни. Вътрешните цветове са жълти, тръбести, двуполови, петделни. Плодът е цилиндричен, снабден с четинеста хвърчилка. Цялото растение е покрито с бодли. Цъфти м. юни - август.

Разпространение:

По тревистите и каменливи места главно по Черноморието и в Южна България.

Употребявана част:

За медицински цели се събира цъфтящата надземна част на растението.

Бране и сушене:

Стръковете се берат по време на цъфтежа м. юни - август. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушената билка е без миризма и с горчив вкус.

Действие и употреба:

Билката има апетитовъзбуждащо и противовъзпалително действие, подобрява храносмилането. Употребява се при стомашни чревни болки, кашлица, болести на черния дроб и жлъчката, задух, за апетит.

Рецепта

1 суп. лъжица билка се кисне 1 час в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Автор: recepty.bg
Начало