Дрян
Cornus mas L.
Дрянови – Cornaceae
Описание:
Храст или малко дърво. Листата са елиптични или целокрайни, заострени и белезникави отдолу. Цветовете са жълти, събрани в сенниковидни съцветия с 4 обвивни листчета, двуполови. Чашката е едва забележима, съставена от 4 зъбчета. Венчелистчетата са 4 с 4 тичинки. Плодът е червен, месест и продълговат. Цъфти м. февруари - март.
Разпространение:
Из гори и храсталаци по сухи каменисти склонове до 1300 м н.в. из цяла България.
Употребявана част:
За медицински цели се събърат плодовете на растението.
Бране и сушене:
Плодовете се берат през м. август - октомври. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 80°С. Изсушените дренки са червени или тъмно червени на цвят, без миризма и с кисело сладникав вкус.
Действие и употреба:
Билката действа запичащо, противотемпературно, кръвоспиращо. Употребява се при диария, стомашни и чревни кръвоизливи, треска, дизентерия и като укрепващо средство.
Рецепта
50 г плодове се варят 15 мин в 1 л вода. Отварата се пие вместо вода. 1 каф. лъжичка ситно нарязани кори се варят 10 мин в 300 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
Автор: recepty.bg