Билки » Смрадлика

 Смрадлика
Cotinus coggygria Scop. (Rhus cotinus L.)

Сем. Смрадликови – Anacardiaceae

Описание:

Многогодишен храст, висок до 5 м. Клоните са с червеникава гладка кора и жълта дървесина. Листата са елиптични или яйцевидни, с ясно видима нерватура, отдолу сивозелени, отгоре тъмнозелени, с характерна миризма. През есента листата почервеняват. Цветовете са зеленикаво бели, двуполови, събрани в съцветие метлица, с петлистна чашка, петлистно венче и 5 тичинки, разположени между венчелистчетата. Цветните дръжки са покрити с дълги власинки. След прецъфтяването на цветовете дръжките се покриват с розови, зеленикави или червеновиолетови власинки. Плодът е гол и тъмнокафяв. Цъфти м. април - юни.

Разпространение:

Из храсталаците, дъбовите гори и каменливите варовикови места до 1000 м н.в. в цяла България.

Употребявана част:

За медицински цели се събират листата на растението.

Бране и сушене:

Листата се берат по време на цъфтежа и след него до образуването на плодовете. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 45°С. Изсушената билка е със зелен цвят, характерна миризма и тръпчив вкус.

Действие и употреба:

Билката има запичащо, кръвоспиращо и противовъзпалително действие. Употребява се при колит, стомашна язва, бактерии в урината.

Външно: За бани при изпотяване на краката, гнойни пъпки и хемороиди, за тампони при кръвотечение от носа, за промивки при бяло течение.

Рецепта 1

1 суп. лъжица листа се варят 5 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Рецепта 2

50 г билка се вари 20 мин в 2 л вода. Отварата се използва за бани и компреси.

Автор: recepty.bg
Начало