Лечебни рецепти » Птиче просо при жлъчни камъни?

 Птиче просо при жлъчни камъни?

Моя съседка ми даде рецепта с птиче просо, която била направо чудодейна за раздробяване на камъните в жлъчката. Мога ли да я използвам и дали има някакви противопоказания?
С. Кун. от К.


Отдавна птичето просо не е храна само за птиците, а помощник на човека в неговата алтернативна борба с болестите. Птичето просо е много хранително. То съдържа 2 пъти повече аскорбинова киселина, отколкото лимона или шипката. В народната медицина се използва за раздробяване на камъни, които се превръщат в пясък. А той по-лесно излиза с урината или жлъчката. Ще бъде обаче голяма грешка, ако всички решим да церим жлъчно-каменната болест с птиче просо. Трябва да се има предвид, че то силно повишава тонуса на гладката мускулатура. Това е полезно например за овладяване на маточното кръвотечение при раждане, когато нито едно кръвоспиращо средство не помага и може да настъпи смърт от масивното кървене. Но не всички камъни се поддават на лечение с птиче просо. То не може да раздроби неконтрастните, големите и свръхтвърдите коралови камъни. Нерядко просото, вследствие на тонизирането на жлъчния мехур и заклещването на камъка в жлъчния мехур, провокира жлъчна колика с появата на механична жълтеница и гноен холецистит.

ВНИМАНИЕ!

Самолечението е недопустимо. Полезните свойства на просото могат да се превърнат в нещастие, ако се прилага, без да се имат предвид неговите противопоказания:
• При хората в средна и по-голяма възраст, при страдащите от стенокардии, както и при хора в слединфарктно състояние, склонни към тромбофлебит, просото може да предизвика тромбоза, усилена стенокардия, инфаркт или инсулт.
• При по-младите жени с жлъчно-каменна болест се наблюдава падане на артериалното налягане и еластичен запек, както и конвулсивно съкращаване на гладките мускули на хранопровода. Със своето хипотензивно, слепващо и тознизиращо гладката мускулатура на хранопровода действие просото може само да влоши състоянието на болния.
Ако сте решили да приложите върху себе си или върху свой близък целебната сила на птичето просо, това трябва да стане с разрешението и под контрола на опитен фитотерапевт. Схемата на лечение и подробности във връзка с лечението може да ви предложи само специалист, който познава вашето състояние.

Автор: д-р Севдалина Цанева

Представяме Ви:

Биопрогноза за периода 25 - 31 май

Цъфтежът на редица растителни видове продължава да създава сериозни здравословни проблеми на много от хората със сенна хрема и бронхиална астма, дължаща се на алергия към полени. Важно в подобни случа...

Биопрогноза за периода 6 - 12 юни

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащи от ниско кръвно налягане. Съществено място в профилактиката и лечението на това състояние заема спазването на по-активен двигателе...

Биопрогноза зa 21 - 27 февруари

Продължава да расте броят на вирусни инфекции на горните дихателни пътища, протичащи с хрема, болки и чувство за дразнене в гърлото, кашлица, болки в мускулите, главоболие и повишена температура. С пр...

Енергия Комплекс срещу пролетната умора

Все повече хора се оплакват от лесна уморяемост, сънливост и намалена способност за концентрация, дължащи се на т.нар. пролетна умора. От полза за тях ще бъде приемането 1-2 пъти дневно на по една кап...

Начало