Лечебни рецепти » Остра миелобластна левкоза

 Остра миелобластна левкоза

Съпругата ми е на 32 години с диагноза остра миелобластна левкоза. Премина 10 курса с химиотерапия, предстои присаждане на костен мозък. Как да поддържаме организма на жена ми с помощта на народната медицина?
Т. Шив. от К.


Острата миелобластна левкоза е онкологично заболяване, което поразява клетките на костния мозък, от които се развиват левкоцитите – белите кръвни телца, отговарящи за имунитета. Болестта - за разлика от хроничните левкози, възниква и прогресира доста бързо. При това може да възникне анемия (намаляване на количеството на червените кръвни телца – еритроцитите и хемоглобина в кръвта), слабост, немощ, понижаване на апетита, повишаване на температурата, болки в ставите. Възможно е да се появи хеморагичен сидром – кръвотечение от носа и венците, както и обширни хематоми дори при най-невинен удар. Не са редки и инфекциозните усложнения: ангина, пневмонии, пиелонефрити, абцеси, а в по-тежките случаи – некротични рани по кожата и лигавиците.
Основният метод на лечение на това заболяване е химиотерапията и присаждането на костен мозък – точно това е предприето и при вашия съпруг.

Правилното хранене има значение

За поддържането на организма голямо внимание трябва да обърнете на храненето. В менюто на болния трябва да има достатъчно белтъчини (извара, яйца, риба, говежди дроб и мозък, говеждо месо) и продукти, богати на витамин С и витамини от група В, както и на желязо, мед, кобалт, манган, никел, които ще помогнат да се справи с анемията. Много полезни са свежите плодове и зеленчуци: портокали, лимони, круши, дини, ягоди, праскови, череши, вишни, къпини, грозде, черница, грозде от тъмните сортове, патладжани, зелен грах, копър, бобови растения, картофи, белоглавесто зеле, лук, чесън и особено цвекло.

Вълшебният сок от цвекло

Непременно проведете курс на лечение с пресен сок от цвекло (по 2 с. л. 4 пъти дневно преди хранне). Трябва да се спазват няколко правила:
• Преди приема сокът трябва да се държи 4 часа в хладилник;
• Да се пие на малки глътчици;
• Заедно със сока да не се консумира хляб, приготвен с мая и да не се пият други кисели сокове;
• През деня допълнително да се изяждат около 200 г варено цвекло, като половината от това количество да се изяжда сутрин на гладно. След това в продължение на 4-6 месеца давайте на болния топла смес от цвеклов и морковен сок, и сок от ряпа, взети в равни количества – по 1-2 с. л. 4 пъти на ден преди ядене.

Автор: д-р Елена Младенова

Представяме Ви:

Заболяване ли е нервното сърце?

Сърцето е орган, който работи непрекъснато и има собствен автоматизъм (затова е уникално!) Естествено е да реагира веднага с отклонения във функциите си при нарушения в организма и болести. Натоварват...

Биопрогноза за периода 3-9 юли

В началото на периода е възможно да има известно влошаване на здравето при страдащи от мениероподобен синдром. Това налага избягването от тяхна страна на евентуални по-големи физически и психо- емоцио...

Биопрогноза зa 25-31 октомври

Все повече зачестяват вирусните инфекции на горните дихателни пътища, протичащи с висока температура, хрема, кашлица, болки в гърлото и общо неразположение. С профилактична цел, а и при настъпили вече...

Биопрогноза за 8-14 януари

Метеорологичните уславия през периода ще бъдат относително неблагоприятни за здравето на страдащите от хроничен и често повтарящ се бронхит. От полза при възпаление на дихателните пътища ще бъде некол...

Начало