Лечебни рецепти » Остра миелобластна левкоза

 Остра миелобластна левкоза

Съпругата ми е на 32 години с диагноза остра миелобластна левкоза. Премина 10 курса с химиотерапия, предстои присаждане на костен мозък. Как да поддържаме организма на жена ми с помощта на народната медицина?
Т. Шив. от К.


Острата миелобластна левкоза е онкологично заболяване, което поразява клетките на костния мозък, от които се развиват левкоцитите – белите кръвни телца, отговарящи за имунитета. Болестта - за разлика от хроничните левкози, възниква и прогресира доста бързо. При това може да възникне анемия (намаляване на количеството на червените кръвни телца – еритроцитите и хемоглобина в кръвта), слабост, немощ, понижаване на апетита, повишаване на температурата, болки в ставите. Възможно е да се появи хеморагичен сидром – кръвотечение от носа и венците, както и обширни хематоми дори при най-невинен удар. Не са редки и инфекциозните усложнения: ангина, пневмонии, пиелонефрити, абцеси, а в по-тежките случаи – некротични рани по кожата и лигавиците.
Основният метод на лечение на това заболяване е химиотерапията и присаждането на костен мозък – точно това е предприето и при вашия съпруг.

Правилното хранене има значение

За поддържането на организма голямо внимание трябва да обърнете на храненето. В менюто на болния трябва да има достатъчно белтъчини (извара, яйца, риба, говежди дроб и мозък, говеждо месо) и продукти, богати на витамин С и витамини от група В, както и на желязо, мед, кобалт, манган, никел, които ще помогнат да се справи с анемията. Много полезни са свежите плодове и зеленчуци: портокали, лимони, круши, дини, ягоди, праскови, череши, вишни, къпини, грозде, черница, грозде от тъмните сортове, патладжани, зелен грах, копър, бобови растения, картофи, белоглавесто зеле, лук, чесън и особено цвекло.

Вълшебният сок от цвекло

Непременно проведете курс на лечение с пресен сок от цвекло (по 2 с. л. 4 пъти дневно преди хранне). Трябва да се спазват няколко правила:
• Преди приема сокът трябва да се държи 4 часа в хладилник;
• Да се пие на малки глътчици;
• Заедно със сока да не се консумира хляб, приготвен с мая и да не се пият други кисели сокове;
• През деня допълнително да се изяждат около 200 г варено цвекло, като половината от това количество да се изяжда сутрин на гладно. След това в продължение на 4-6 месеца давайте на болния топла смес от цвеклов и морковен сок, и сок от ряпа, взети в равни количества – по 1-2 с. л. 4 пъти на ден преди ядене.

Автор: д-р Елена Младенова

Представяме Ви:

Ревматоиден артрит

Това е заболяване, което е различно от познатите ви ревматизъм и дистрофични ставни болести (артрози, шипове и др.). Засяга предимно жените (3-4 пъти по-често от мъжете) и се утвърди като едно сложно,...

Биопрогноза зa 19 - 25 септември

Известно влошаване на здравето може да има при страдащи от хемороиди. Съществено място в профилактиката и лечението на разширените кръвоносни съдове заема спазването на по – активен двигателен режим. ...

Билки при розово акне

По принцип лечението на розовото акне е трудно. Билките са уместни в комбинирана терапия с медикаменти. • Накиснете шепа прясно нарязани и настъргани корени за 8 часа в 500 мл вода. След това пр...

Глухота след психичен стрес?

Племенникът ми преживя тежко смъртта и на двамата си родители при автомобилна катастрофа. Скоро след това се появи глухота, той изобщо нищо не чува. Възможно ли е да психотравмата да е оказала влияние...

Начало