Лечебни рецепти » Защо прогресивно измършавявам?

 Защо прогресивно измършавявам?

Ако не се дължи на диета или просто промяна на режима на хранене, приемът на по-малко храна и загубата на тегло винаги са симптом на болест. Липсата на апетит често се дължи на психически проблем или алкохолизъм. При прекомерното отслабване болният е отпаднал, сънлив, лесно се изморява, чувства глад, коремът му е хлътнал, а ребрата са изпъкнали.

Възможни здравословни проблеми

Когато млади хора губят драстично от теглото си, е възможно да става въпрос за туберкулоза, хипертиреоза (свръхфункция на щитовидната жлеза) или диабет. При възрастни пациенти се мисли за тумор - колкото и малък да е той и да не засяга храносмилателните органи. До загуба на тегло водят и всички болести, свързани с повишена обмяна на веществата. Една от страшните причини за измършавяване е анорексията. Измършавяване поради повишената обмяна е характерно и за хроничната миелолевкоза. Така че в много случаи неочакваното отслабване може да е резултат на сериозни заболявания. Необходимо е да се уточни, колкото се може по-бързо диагнозата, за да започне лечението. То е насочено към премахване на причината за отслабването и засилването на организма с калорична и пълноценна храна.

Хипервитаминозата

За тези, които отслабват прогресивно, ще съобщим, че това става и при т. нар. хипервитаминоза - приемане на витамини в дози, многократно надвишаващи необходимите. Хипервитаминоза с витамин А например може да се появи по два начина: след еднократна употреба на много големи дози от този витамин или бавно – при продължителен прием дори на обикновени дози. Особено чувствителни са малките деца. При висока еднократна доза на витамин А се повишава температурата, появяват се кръвоизливи по кожата и лигавиците, липса на апетит, бързо измършавяване. При хроничната хипервитаминоза се наблюдава нетърпимо главоболие, увеличение на черния дроб, спиране на растежа, болки по костите и ставите, суха, лющеща се кожа. В не много тежки случаи спирането на приема на витамин А води до пълно възстановяване в продължение на 1-2 месеца. Хипервитаминоза с витамин В се изразява често с тежки алергични симптоми (включително и шок). Наблюдават се и нервно психични нарушения, безсъние, нарушение на сърдечната дейност, увреждане на черния дроб. Злоупотребата с витамин С пък води до проблеми при образуването на костите (специално при подрастващи), анемия, нарушение на обмяната на веществата, чернодробно увреждане, разстройство на бременността. Хипервитаминоза с витамин Д е най-честа при малките деца. Те губят апетит, повръщат, стават апатични, сънливи и спират растежа си.

ВНИМАНИЕ!

Дори и да нямате никакви други оплаквания, при необяснимо и драстично отслабване трябва незабавно да се посети личния лекар. Той ще даде направление, за да се направят нужните консултации и изследвания. Трябва да се открие причината за драстичното смъкване на килограми и да започне лечение.

Изпитани рецепти

Ако след консултациите и изследванията се окаже, че няма нищо сериозно, народната медицина може да помогне с полезни билки и рецепти за усилване:

• Пригответе смес от 100 г чесънчета, обелени и сварени на пара и смлени на каша, 1 кг чист пчелен мед, 300 г орехови ядки, смлени на каша и 50 г семе от копър, също смляно по 1 с. л. 2 ч. след ядене.
• Десет минути след горната смес изпийте по 1 чашка от 75 мл отвара от орехови листа, червен и жълт кантарион, агримония, борови връхчета, росопас, синя тинтява и цариче – по 50 г от всяка. Отваратасе приготвя, като 2 с. л. от горната смес с прибавена 1 ч. л. червена хвойна (зърна) се запарват с 500 мл вряща вода. Вари се на тих огън 10 минути. След като като изстине, се прецежда.

• При тежко измършавяване е полезно да се пие запарка от 200 г пресен телешки черен дроб и толкова прясно телешко месо. Поръсват се малко с черен пипер и магданоз и след това се попарват с 50 мл вряща вода. Кисне захлупено, докато изстине и се прецежда. Това количество се изпива за 1 ден.

• Ако отварите са недостатъчни и болният е жаден, може да пие отвара от мащерка и чесън: 2 с. л. мащерка и 1 ч. л. обелен чесън в 500 мл вряща вода се варят 10 минути. Оставете да изстине и прецедете.

Автор: д-р Кирил Танчев, дм

Представяме Ви:

Биопрогноза за периода 28 юли - 3 август

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащите от хроничен гастрит. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване заема спазването на подходяща диета. За це...

Лош период за страдащите от бъбречно-каменна болест

Очакваните на 20 и на 24.08. магнитни бури и преминаването на 24.08. на луната през фаза пълнолуние могат да станат причина през тези дни от периода много от жените с по-лабилна нервна система и с вег...

Грипният отит

Едно от най-честите усложнения на грипа е токсичното и възпалително заболяване на ухото, наречено грипен отит. Грипният вирус най-напред попада в горните дихателни пътища, т.е. в носа и гърлото и отта...

Полиневритите водят до парализа

Заболяванията са причинени от инфекциозни агенти, интоксикации, недоимъчни състояния, алергични реакции, при които периферната нервна система се засяга дифузно. Основното е наличие на полиневритен син...

Начало