Лечебни рецепти » Опасен ли е климактериумът?

 Опасен ли е климактериумът?

За проблемите през климактериума разговаряме с д-р Евелина Желязкова, потомствена лекарка, доказан специалист в областта на диагнозата и лечението на гинекологичните заболявания при жената.Занимава се сериозно с гинекологична ендокринология, с проблемите на климактериума и със спешните проблеми в детско-юношеската възраст.

- Какво представлява климактериумът, д-р Желязкова?
- Климактериумът е физиологичен процес в женския организъм в момент, когато започва намаляване на хормоните, произвеждани от женските полови жлези (яйчници). По-точно казано понятието менопауза определя едно важно събитие в женския организъм, тоест настъпването на последния менструален цикъл, свързано с намаляване функциите на яйчниците. Разбира се, менструацията не изчезва изведнъж, моментално. Това събитие се предшества от продължителен период - в някои случаи достига до 2-3 години, през които се нарушава строгата цикличност на производство на полови хормони, чието ниво в кръвта силно намалява.

- Каква е средната възраст, в която насъпва менопаузата?
- Статистиката показва,че средната възраст, в която настъпва менопаузата, е около 51,4 години. Повече от 85% от жените страдат от така наречените "приливи и отливи", по-известни като топли вълни - изпотяване, нарушаване на съня и безпричинно безпокойство. Започват като внезапна атака на затопляне на лицето, врата и гърдите. Продължава най-често 1-2 минути и е съпроводено с видимо зачервяване на кожата. Броят на топлите вълни за денонощие е различен - от няколко до няколко десетки. Могат да продължат до 5 години след менопаузата. Намаляването на женските полови хормони води до появата на атрофии на кожата - бавно възстановяване на клетките на кожата. Нарушава се комфортът на влагалището, променя се лигавицата и се появявя сухота. Често се появяват инфекции, свързани с уринарните пътища, недостатъчност на сфинктера на пикочния мехур (което води до самоизпускане на урина при физически усилия кашлица или смях).

- А защо се казва, че климактериумът е време за болести?
- Климактеричният период от живота на жената е времето, през което зачестяват: доброкачествените новообразувания на млечната жлеза; маточната миоматоза; ендометриалната карцинома, карциномата на млечната жлеза. Трябва да се подчертае, че честотата на климактеричните смущения се установяват трудно, защото голяма част от симптомите на патологичния преходен период са чисто субективни. Лабораторната диагностика, така ценна при други заболявания, все още дава ограничена информация. А и значителна част от въпросите на патогенезата профилактиката и лечението на климактеричната патология се нуждаят от по-нататъшно изучаване.

- При всички жени ли климактериумът протича с проблеми?
- Без да се впускам в подробности, ще спомена, че само около 25 на сто от всички жени, достигнали климактериума, могат да се надяват на безсиптомното му протичане. Патологично протичащият климактериум може да бъде предотвратен, ако жената своевременно започне профилактика. Социалната значимост на профилактиката се демонстрира най-очебийно при остеопорозата като причина за различните видове фрактури при застаряващите жени. Нека не се залъгваме: статистиката е категорична – само една от средно четири жени, достигащи 80-годишна възраст, ще претърпи счупване на кост, чиято причина ще бъде непроведена профилактика през климактериума. За съжаление фаталният край от постменопаузните фрактури достига 5-14 на сто.

- Ранният климакс има ли отношение към развитието на остеопорозата?
- Остеопороза е заболяване, характеризиращо се със загуба на костна маса, нарушена структура на костта и повишена склонност към фрактури. Заболяването засяга по-често жените от бялата раса, с грацилен скелет, с ранен климакс, пушачки и наследствено обременени. Остеопорозата бива първична и вторична, като последица от друго заболяване. Основният и неизбежен фактор е напредването на възрастта. Най-честите причини за вторична остеопороза са повишена функция на паращитовидни жлези, синдром на Кушинг, тиреотоксикоза, захарен диабет, хронични бъбречни и чернодробни заболявания, злокачествени кръвни заболявания. Чести са спонтанните счупвания на гръбначните прешлени, като след период от време се оформя “вдовишка гърбица” с намаление на ръста с 5 – 10 см. Ранната диагноза се основава на клиничния преглед, остеометрията и лабораторните изследвания.

- Възможно ли е да се препазим от остеопорозата?
- Идентифицирани са няколко рискови фактора, които жените могат да променят, за да се предпазят от развитие на остеопороза.
Факторите, които могат да се контролират включват теглото и физическата активност. Отбелязва се, че остеопорозата е по-рядко срещана при жени с наднормено тегло или затлъстяване. Вероятно високото тегло предпазва от развитие на болестта. По-често се наблюдава при слаби жени, особено при тези, които са се подлагали на различни диети. Това вероятно се дължи на понижения прием на калций. От друга страна, не трябва да се забравя, че повишеното тегло е рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови болести, рак, диабет и други хронични заболявания. Развитие на остеопороза се наблюдава по-рядко и при жени, които имат физическа активност или упражнения през 5 от дните на седмицата. За изненада образователната степен и приема на калций не влияят върху риска за остеопороза.
Факторите, които не могат да се контролират и избягнат са възрастта, расата и анамнезата на майката. Жените между 60 и 69 са с двукратно повишен риск, а тези над 70 - с четирикратно. Рискът е с 40 % намален, ако майката е нямала остеопороза.

- Какво е решението на проблемите през климактериума?
- Критическата възраст (климактериумът) е неизбежен период в живота както на жените, така и на мъжете. Тя е резултат от естествените процеси в организма на човека и за съжаление е сигнал за постепенно отслабване на половите функции. Има индивидуална продължителност, но обикновено надхвърля десет години.
Медицината е напреднала достатъчно, за да предложи решение на този проблем. Това е заместителната хормонална терапия - със синтнтетични хормонални препарати или техни природни аналози.
Хормоналното лечение през менопаузата компенсира яйчниковата недостатъчност и по този начин спомага да се намали силата на нервновегетативните прояви, и предотвратява тежките здравословни проблеми, които биха се появили по-късно.

ВНИМАНИЕ!

Трябва да се знае, че не всички жени са подходящи за заместителна хормонална терапия. Противопоказани са пациенти, при които има:
• Анамнеза за рак на гърдата или матката, туморни формации (миоми).
• Диабет, хиперлипидемия и затлъстяване.
• Тежък флебит и тромбемболия.
• Напреднало чернодробно заболяване.
Абсолютно задължителна е предварителната консултация с акушер гинеколог преди започването на лечението и редовни профилактични прегледи по време на провеждането му. Един път годишно е необходимо да се извърши изследване за костна плътност - остеодензитометрия, което показва реалният хормонален дефицит и последиците от него - остеопения и остеопороза.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Забранени ли са билките при епилепсия?

Имам син епилептик, който се повлиява сравнвително добре от терапията, предписана му от специалист. Категорично ли е мнението, че в лечението на болестта природолечението няма да помогне? Дим. В. от...

Пазете горните дихателни пътища

Все повече зачестяват вирусните инфекции на горните дихателни пътища. С профилактична цел, а и при настъпило вече заболяване, е препоръчително 2-3 пъти дневно да се приема по една капсула от хранителн...

Заекване, пелтечене и народна медицина

При заекване и пелтечене е разстроена речта, т.е. говорът и е нарушена нейната плавност. Възникват непроизволни задръжки при произнасянето на отделни звуци и думи или тяхното повторение. Заекването ил...

Клеева тинктура за проблеми със стомаха

През периода е възможно да се обострят оплакванията от болки и чувство за тежест и дискомфорт в горната част на корема при страдащи от хроничен гастрит. На тях привържениците на лечението с пчелни про...

Начало