Лечебни рецепти » Хемороидите могат да ви отровят живота

 Хемороидите могат да ви отровят живота

Хората са склонни да възприемат хемороидите едва ли не като нещо обикновено, дребно. Това заболяване се среща често, може да предизвика неподозирани страдания и усложнения!

Разширените вени на дебелото черво

Ако трябва да се изразим образно, хемороидите са "разширените вени на дебелото черво". Разположени са в съседство с ануса, а това е една чувствителна и богато кръвоснабдена зона. Това определя и симптомите на болестта.
За да отговорим на въпроса какво точно са хемороидите, ще започнем с малко анатомични данни. В долната част на дебелото черво, в близост до ануса, има два венозни кръга - вътрешен и външен, наречени хемороидални сплитове. Когато по определени причини е нарушено кръвообращението в тази област, се оформят хемороидите: малки, кръгли образувания от просено зърно до орех, мековати, покрити с лигавицата на дебелото черво. Имат бледорозов цвят, до червен и син при усложнения.

Хемороидите засягат всички възрасти, но по-често жените.

Обяснението е женската биология; ежемесечни хормонални промени (мензис), бременности и раждане (тогава се увеличава налягането и кръвонапълването в областта на долната голяма вена в тялото). Това може да се случи и при други ситуации: хора с наднормено тегло (големите кореми!); болести на пикочния мехур, простатната жлеза, хернии (така се включват и мъжете!). Фамилната обремененост също има голямо значение (вродена малоценност на венозната система). Ще изтъкнем още една важна причина за получаване на хемороиди - седящите професии на днешното време (компютър, пишеща машина и т.н.). Основната причина при тях е продължително седнало положение, което променя венозното кръвообращение тук. Разбира се, винаги се прибавя и друг фактор (най-често фамилна обремененост). Още една подценявана причина - запекът. При него се комбинира и начинът на хранене (еднообразна, суха храна, прекаляване с млякото, маслото, малко вода и др. Най-често хемороидите се развиват незабелязано и диагнозата се изяснява чак при усложнението им (възпаление, кървене, заклещване).

Основните симптоми са:

Болка в аналната област, предизвикана често при продължително пътуване, затруднена дефекация, ясна кръв по бельото или изпражненията, сърбеж по кожата около ануса, напипване на мековато окръглено образувание, показващо се от ануса. Разбира се, има и “вътрешни хемороиди”, които могат да се подозират, но се откриват при преглед от специалиста.
Читателката пита може ли да се появи анемия при хемороиди. Да: когато кървят по малко и системно или при по-обилни кръвоизливи (също и вътрешни от горния сплит). Тази анемия е хронична кръвоизливна. Могат да се получат и други усложнения: заклещване на хемороида в ануса (протича със силни и мъчителни болки, кървене или силно набъбване и посиняване на възела; инфектиране и възпаление на лигавицата; хронична екзема със сърбеж на кожата около ануса. По-рядко може да се получи злокачествено израждане на базата на хемороидите.

Дали непременно трябва да се оперират?

За оперативно лечение има утвърдени критерии, които се определят при всеки от специалиста - честота на кризите, кървенето, големината и промените в самите хемороиди, съмнения за злокачественост и т.н.

Лечението започва с обикновени неща:

• Хранете се разнообразно, редовно, без дразнещи подправки, ограничете месото, пийте вода.
• Полагайте грижи за редовна дефекация: изработете рефлекс за едно и също подходящо време в денонощието; ако се наложи, вземане на очистителни, те да не са драстични, предпочита се течен парафин, карсбадска сол, малки клизми с помпичка (с растително масло).
• Не пропускайте редовните хигиенни бани - измиване или седяща баня с калиев перманганат, отвара от смрадлика или други билки.
• При често кървене - добре е да имате под ръка в домашната аптечка готови марли или тампони с памба (съсирващо средство).

За първа помощ!

• Важно за хората със седящи професии: при възможност прекъсвайте на всеки час седналото положение с раздвижване за 10 минути.
• Не чакайте да настъпят драматични ситуации на заболяването - изяснете своевременно с лекаря си и специалиста подходящото лечение!

Автор: д-р Анна Атанасова

Представяме Ви:

Биопрогноза за 23-29 януари

Метеорологичните условия през периода ще бъдат относително неблагоприятни за здравето на страдащите от артроза и артрит. Това налага спазването от тяхна страна на по – щадящ двигателен режим и на една...

Защо хълцам и повръщам

Доскоро не обръщах внимание на хълцането, което се появяваше от време на време, но не ме безпокоеше. Напоследък обаче то стана много по-често и заедно с него се появиха гадене и позиви за повръщане. И...

Биопрогноза за 9-15 април

Възможно е зачестяване на оплакванията от болки и чувство за тежест и дискомфорт при хора с колит. Това налага избягването от тяхна страна на консумацията на пържени, пушени и пикантни храни, а също и...

Нашествие на хремите – помага леко подсолената вода

Налице е относително висока честота на разпространение на вирусни инфекции на горните дихателни пътища, протичащи с повишена температура, болки в гърлото, кашлица и хрема и/или с разстройство и повръщ...

Начало