Лечебни рецепти » Хранителните алергии

 Хранителните алергии

Храната е жизнено необходима за организма, но тя може да причини и болест, да бъде един от многото фактори, водещи до т. нар. алергични заболявания. Алергията е болестна реакция на организма, получаваща се при контакта му с някои вещества от обкръжаващата среда, към които той проявява свръхчувствителност. Веществата, водещи до алергични реакции при даден човек, при болшинството от другите не причиняват никакво заболяване. Реакцията е индивидуална.
Алергизиращият фон на околната среда през последните години значително се повиши. Причина за това е развитието на индустрията и химическата промишленост, които значително нарушават екологичното равновесие. Това оказва влияние и върху хранителните продукти, които все по-често започнаха да причиняват алергични реакции. Получават се както от сурови храни, така и от кулинарно обработени, най-вече при използване на консерванти.

Храни и симптоми

Алергични реакции предизвикват най-често белтъчните храни като мляко и млечни продукти, яйца -предимно белтъка им, месо и месни продукти, особено пикантни такива, и консервирани - риба, раци. Алергизиращи са много от зеленчуците и плодовете, особено често ягодите, както и подправките, оцветителите, консервиращите химически вещества, шоколадът и др. Алергичната реакция се предизвиква от продукта, който се получава при свързване в организма на храната-алерген с образуваното в резултат на него - антитяло.
Хранителната алергия се проявява със симптоми както от храносмилателната система, така и извън нея. Те настъпват най-често бурно, наскоро след приемане на съответната храна. Получават се коремни болки, повръщане, често съпроводени с кожен сърбящ обрив, астма, бронхит, отоци и др. В други случаи реакцията настъпва няколко часа след консумиране на храната. Симптомите са по-слабо изразени и отзвучават за няколко дни. Хранителна алергия може да е причинител и на дълготраещи органи заболявания като хроничен гастрит, колит, ентерит, да предизвиква подуване на корема, кисели уригвания, куркане на червата, рeдуване на запек и диарии.

Лечение

За лечението на хранитените алергии е необходимо отстраняване на храната алерген - изключване от менюто. Когато тя не е известна, се налага поединично изключване на предполагаемата храна за няколко дни и проследяване на ефекта. Самонаблюдението е от съществено значение. При неуспех на този метод се препоръчва тестуване с определени алергени.
Лечението, както и профилактиката на хранителните алергии, налагат хигиена на храненето - избягване на силни и пикантни подправки, чуждестранни такива, както и ползване на екологично чисти продукти, които да се подлагат на по-малка химическа. обработка.

Автор: Д-р Маргарита ЕТЪРСКА - интернист, гастроентеоролог

Представяме Ви:

Задължително ли е отстраняването на бъбречни камъни?

При ехография на бъбреците, направена по повод на повишеното ми кръвно налягане, откриха, че в десния бъбрек имам малки камъни. Ще се наложи ли операция при положение, че нямам никакви болки? Ив. Си...

Защо кожата на бедрото ми изтръпва?

Искам да споделя, че често, а понякога и постоянно, изтръпва и сякаш гори кожата на външната страна на лявото ми бедро? Като го пипам – сякаш е безчувствено. Напоследък усещам същото и в дясното си бе...

Биопрогноза 2-8 юни

В много райони от страната е налице висока честота на разпространение на стомашно – чревни инфекции, протичащи с гадене, повръщане, разстройство и чувство за стомашен дискомфорт. От полза в подобни сл...

Биопрогноза за периода 6-12 май

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащи от хроничен колит. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване заема спазването на подходяща диета. За целта ...

Начало