Лечебни рецепти » Млечката подтиска растежа на злокачествените тумори

 Млечката подтиска растежа на злокачествените тумори

Млечката (Coptis trifolia) е многогодишно тревисто растение, високо до 1 метър, което се среща край къщите, в дворовете, пущинаците и склоновете на доловете. За лечебни цели се използват всички части на растението. Стръковете се събират през май-юни, по време на цъфтежа, и се сушат на сянка, на проветриво място. Корените се изкопават през есента, старайки се да не се повредят, измиват се бързо под течаща вода, съхнат на слънце и се доизсушават на сянка. Суровината може да се съхранява до три години.
Препаратите, приготвени от млечката, задържат растежа на злокачествените тумори, в т. ч. и на кожните новообразувания. Растението намалява и успокоява болката, отстранява брадавици, кондиломи, мазоли и лунички.

Рецепти:

• 5 г суха трева от билката се заливат с 300 мл кипяща вода. Течността ври на водна баня 15 мин и се охлажда в продължение на 45 минути. Прецежда се и се приема по 2 с. л. 3 пъти на ден 15 мин преди хранене. Настойката се употребява както при кожни тумори, така и при папиломатоза на ларинкса, полипоза на червата, тумори на стомаха. Курсът на лечение е 3-4 седмици, след това се прави почивка от 7-10 дни.

• 100 г сухи корени се смилат, заливат се с 500 мл водка, киснат 2 седмици на топло място и се прецеждат. Настойката се капва върху бучка захар (3-7 капки) и се държи под езика 3 пъти на ден.

• Сухи стръкове на млечката се смилат на прах и се смесват с равно количество свинска мас. Използва се за намазване ва поразените участъци от кожата.

• 1 част пресен сок от билката (след старателно измиване стръковете се смилат и се изтискват или най-добре е сокът да се приготви в сокоизтисквачка) или прах от изсушените стръкове се смесва с 4 части вазелин. Неголямо количество от полученото мазило се нанася върху стерилен бинт и се поставя на поразената кожна повърхност.

Внимание! Вътрешното приемане на млечката изисква голямо внимание и трябва да става непременно под лекарски контрол, тъй като при предозиране са възможни повдигане, повръщане, диария и затрудняване на дишането.

Автор: д-р Севдалина Цанева

Представяме Ви:

Опасно ли е лечението с бета-блокери?

Тревожа се, защото не зная дали се лекувам правилно с бетаблокера, който личният ми лекар назначи. Страдам от хипертония и лека аритмия. Крие ли риск това лечение, опасно ли е внезапното му спиране, и...

Биопрогноза зa 4 - 10 април

През периода по – сериозни проблеми от здравословно естество могат да имат страдащи от артроза и артрит. Важно за хората със ставни проблеми е да ограничат консумацията на захар, тесто и месо. Тяхното...

Прахан срещу ставни заболявания

Праханта е подковообразно сиво-жълтеникаво твърдо тяло с диаметър 10-30 см. Развива се най-често като паразитна гъба върху широколистните дървета, главно върху бука. Ефикасна е при нараняване на кожат...

Биопрогноза за периода 11-17 април

Огромното разнообразие на пазара на свежи листни зеленчуци повишава риска да получим отравяне с нитрати, ако тези зеленчуци не са били отглеждани по най-правилния начин. Спазването на няколко основни ...

Начало