Лечебни рецепти » Билки лекуват простатит

 Билки лекуват простатит

Простатната жлеза се намира зад пикочния мехур при мъжете и обикновено е с размерите на орех. При повечето мъже тя започва да се увеличава след 50-те години. Възниква така наречената доброкачествена хипертрофия. Тя не изисква лечение, ако няма оплаквания. Увеличената простата може да притисне пикочния канал. В резултат на инфекция възниква възпаление на простатата, което се нарича простатит. Това заболяване изисква лекарско наблюдение, защото може да доведе до безплодие и импотентност и да завърши с рак на простатата. Вземайте предписаните ви медикаменти. За профилактика на болестта и нейното лечение може успешно да си помогнете с билкотерапия.
Препоръчва се билките да се приемат не повече от месец и след като се направи прекъсване от 1-2 седмици, да се повтори лечението. Съставът на билките трябва да се сменя периодично. Може да се приема едновременно спиртен извлек от една билка и водна настойка от друга.

Настойка от магданоз

• Залейте с чаша вряща вода 2 с. л. корени и стръкове от магданоз. Оставете да престои 30 мин в похлупен съд и прецедете. Приема се по 3 с.л. 3 пъти на ден при възпаление на простатата.
• Залейте 1 с. л. семе или корени от магданоз с 2 чаши вряща вода, оставете да престои 10 часа и прецедете. Настойката се пие на малки глътки през целия ден.

Настойка от тиквени семки

• Залейте с чаша вряща вода 3 с. л. наситнени тиквени семки. След като престои 30-45 мин, прецедете. Пие се по 1/3 чаша 4-5 пъти на ден при простатит. Тиквените семки са един от най-богатите източници на цинк, който е така необходим на мъжете от раждането до старостта. Затова се препоръчва да се приемат най-малко по 20 семки всеки ден.

Настойка от листа на бреза

• Залейте 2 е. л. листа от бяла бреза с 0,5 л вряща вода. Оставете да престои 1-2 часа и прецедете. Пие се по 1/2 чаша 3-5 пъти на ден.

Цветен прашец

• Цветният прашец повишава имунитета и стимулира всички функции на човешкия организъм. Вечерта смесете 1 ч. л. цветен прашец с чаша кисело мляко. На сутринта разбъркайте и приемете 30 мин преди закуска, а може и по време на хранене, но в никакъв случай късно вечерта. Поддържащата доза е 10 г цветен прашец на ден. Лечението продължава 1 месец, след което се почива 1 месец. За 1 година се правят 4-6 курса на лечение.

Автор: д-р Севдалина Цанева

Представяме Ви:

Лекуват ли се брадавиците?

Първо брадавиците се появиха по пръстите на ръцете ми, а след това и по лактите. Как да ги излекувам, страхувам се, че ще плъзнат по цялото ми тяло. Обикновените брадавици се причиняват от човешки ...

Биопрогноза за периода 23-29 ноември

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащи от хроничен гастрит. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване заема спазването на диета, бедна на пържени,...

Упойките в стоматологията

Още нямам 35 години, но досега загубих 3 зъба заради големия си страх от зъболекарския стол. Сега отново имам проблеми. На какво обезболяване се разчита в стоматологията? Хр. Хр. от Пл. Във вс...

Защо прогресивно измършавявам?

Ако не се дължи на диета или просто промяна на режима на хранене, приемът на по-малко храна и загубата на тегло винаги са симптом на болест. Липсата на апетит често се дължи на психически проблем или ...

Начало