Лечебни рецепти » Сърдечен пристъп – как да реагираме?

 Сърдечен пристъп – как да реагираме?

Сърдечните пристъпи не са изключение. На всеки от нас може да се наложи да окаже първа помощ на себе си или на близък човек. В тази ситуация най-важното е да запазим самообладание.

Преди всичко

Още щом започне пристъпът на стенокардия, веднага поставете таблетка нитроглицерин под езика. Ако се случи вкъщи или на работа, седнете и се отпуснете, разкопчайте яката на ризата, блузата, колана, полата. Допълнително може да вземете 30 капки валокордин или корвалол. Ако болката се появи на улицата, в градския транспорт, на най-неподходящото място, все едно седнете някъде. Ако нямате нитроглицерин, помолете хората от улицата, а и аптеки днес има почти на всяка крачка.

Възможен е инфаркт

Ако 5 минути след приема на нитроглицерин болката не утихне, сложете още една таблетка под езика и веднага извикайте спешна помощ. Симптомите са остра болка в лявата ръка, под лявата лопатка, в челюстта, потене и пребледняване. Щом те не се повлияват от нитроглицерина, значи е инфаркт. В такива случаи болничното лечение няма алтернатива.
Всички ние сме слушали за хора, прекарали инфаркт на крака. Това е възможно, защото понякога исхемичната болест на сърцето протича без болки. Но исхемичната болест без болка е особено опасна. За човек далеч от медицината, щом няма болка, значи всичко е наред. Но не е точно така. Болката е само сигнал за опасност, а не самата опасност. Ако не работи системата за предупреждение, инфарктът протича без болка. В този случай се прави електрокардиограма (ЕКГ). При една част от хората само някои пристъпи на исхемия протичат с болка.

Какво трябва да знаем?

Ако имате диагноза атеросклероза, а проблеми със сърцето не възникват, задължително правете ЕКГ веднъж на шест месеца. При съмнителни резултати, докторът ще ви назначи други изследвания, които ще установят с точност риска от развитие на исхемична болест на сърцето. Помнете, когато става дума за вашето здраве, най-добре е да се презастраховате.

Първа помощ

Както показва практиката, внезапната сърдечна катастрофа не е толкова рядко явление. Може да се случи и на улицата, и на туристически поход в планината, и вкъщи. Значи хората, които се намират в непосредствена близост, трябва да знаят как се оказва първа помощ. Затова всички трябва да познаваме техниката на изкуственото дишане и външния сърдечен масаж.
Изкуственото дишане временно замества функцията на самостоятелното дишане и помага за възстановяването му при изгубил съзнание човек. Най-простият и ефикасен начин (без използване на дихателна апаратура) е, при който в дробовете на пострадалия влиза въздух от дробовете на оказващия помощ.
При изкуствено дишане „уста в уста” или „уста в нос” в дробовете на пострадалия се вдухват от един до четири литра въздух. При което се възбужда дейността на дихателния център.
Да предположим, че човек получи тежък сърдечен пристъп на улицата и изгуби съзнание. Лицето е бледо, кожата със синкав оттенък и покрита със студенa пот. Зениците са разширени и не реагират на светлината, пулс не се долавя. Дишането е повърхностно и неравномерно. Болният се нуждае от спешна помощ. 4-5 минути след спиране на дишането и сърдечната дейност възниква кислороден глад, към който са особено чувствителни нервните клетки на главния мозък. След пет минути кислороден глад в тях протичат необратими изменения. И тогава е невъзможно да се изведе човека от състоянието на клинична смърт. Ето защо хората на улицата не трябва да губят нито секунда. Нека един да извика спешна помощ, а другите да направят изкуствено дишане и външен масаж на сърцето.
Ако се напипва пулсът и се долавят тоновете на сърцето, но дишането е спряло, се прави само изкуствено дишане. При спиране на сърдечната дейност – непряк масаж на сърцето. Тези два метода за оказване на първа помощ са необходими, когато настъпва клинична смърт, т. е. човекът не диша и сърцето му не бие.

Изкуствено дишане

За да има изкуственото дишане ефект, задължително се спазват определени правила.

1. Почистете устната кухина от чужди тела – поставяте пострадалия в ляво странично положение. С едната ръка отваряте устата, а с другата увита в кърпа почиствате. Изстискайте и носа. Трябва да се снемат подвижните зъбни протези. Разкопчайте яката на пострадалия, колана и тясната дреха. Не го събличайте, за да не губите скъпоценно време.

2. Сложете пострадалия да легне по гръб. След това застанете на колене до него, сложете едната ръка под шията, а другата на челото и максимално наклонете главата му назад. Притиснете ноздрите на носа с палеца и показалеца на ръката, която е била на челото – устата се отваря.

3. Поемете дълбоко въздух и с устните си обхванете носа или устата на пострадалия, като вкарвате въздух в дробовете му. След това отново се одърпвате и поемате въздух. Издишването на пострадалия става самостоятелно. Не забравяйте да притискате ноздрите на носа, за да не излиза оттам въздухът, който вкарвате. Постепенно ще започнете да забелязвате промяна в цвета на кожата на пострадалия – да порозовява.

Пострадалият издиша пасивно благодарение на повишеното налягане в белите дробове, еластичността им и тежестта на гръдния кош. След това трябва отново да издишате дълбоко и да повторите цялата процедура.

Сърдечен масаж

Външният масаж на сърцето се заключава в силно и ритмично притискане на гръдната кост към гръбначния стълб. Сърцето се свива и кръвта от него постъпва в артериите на малкия и голям кръг на кръвообращението. Когато налягането на гръдната кост се прекрати, сърцето се запълва с кръв от вените. Т. е. поддържа се изкуствено кръвообращение в организма, до възстановяване на самостоятелната сърдечна дейност.
Външният масаж на сърцето се изпълнява по следния начин: пострадалият се поставя по гръб върху пода или земята. Оказващият помощ застава встрани от него и с длани, наложени една върху друга ритмично силно натиска (60 пъти в минута, т. е. един в секунда) в областта на долната част на гръдната кост по посока към гръбначния стълб. Гръдната кост трябва да хлътва с 4-5 см. Натискът трябва да бъде рязък, но не твърде силен, иначе може да повреди гръдната кост, ребрата, вътрешни органи. Кръвообращението понякога се възстановява бързо: появява се пулс и зениците се свиват. Ако реанимацията се изпълнява само от един човек, се препоръчва след 10-12 притискания на гърдите да се правят 2 вдухвания в белите дробове на пострадалия. Ако тя се изпълнява от двама души, то едно вдухване следва след 5-6 притискания на гръдния кош. Такъв метод на реанимация, ако се започне веднага, може бързо да възстанови самостоятелното дишане и кръвообращение.
Все пак трябва да напомним, че реанимацията трябва да продължи, докато дойде екипът на спешна помощ. Иначе отново могат да възникнат нарушения в сърдечната дейност и дишането.

Автор: д-р Анна Атанасова

Представяме Ви:

Биопрогноза за периода 20 - 26 април

Преминаването на 22.04. на луната през фаза новолуние и пролетната умора налегнала мнозина от нас, могат да бъдат сред основните причини да се чувстваме уморени, сънливи и с понижен жизнен тонус. От п...

Биопрогноза 17-23 ноември

В началото на периода е възможно да има известно влошаване на здравето при страдащи от исхемична болест на сърцето. Важно за сърдечно болните е да избягват евентуални по-големи физически и психо-емоци...

Биопрогноза зa 9 - 15 август

Периодът остава сравнително неблагоприятен за здравето на хората със слънчева алергия. Много важно за тях е по възможност да избягват излизането навън в часовете, когато слънчевото греене е най – силн...

Биопрогноза зa 15 - 21 ноември

По – сериозни здравословни проблеми могат да имат хора с хроничен или често повтарящ се цистит. С профилактична цел, а и при настъпили вече оплаквания от често уриниране и от парене и болка при уринир...

Начало