Непотребната кофа може да стане център на оригинална леха. За тази цел се взема стара кофа – желязна или пластмасова, в стените на която с помощта на гвоздей се правят отвори. Кофата се закопава в земята така, че горният й край да се намира на нивото на повърхността на почвата. После кофата се запълва с компост, а около нея се засаждат зеленчуци – домати, краставици и др. При поливане водата се налива в кофата – така тя преминава през компоста и постъпва в почвата, обогатена с хранителни вещества.
Колраби или зелен алабаш (Brassica oleracea vаr. Caulorapa lasq) е двугодишно растение от сем. Кръстоцветни. През първата година образува силно надебелено и скъсено стъбло – стъблоплод, в който се нат...
В парниковия трап на обикновения едноскатен парник се поставя пресен оборски тор. Той е своеобразно гориво за затопляне на младите зеленчукови растения през студените зимни дни и нощи. Пресният, непре...
Облепихата е известна още като ракитник или сибирски ананас. Тя принадлежи към сем. Elaeagnaceceae. Известни са три вида - с най-ценни стопански качества е Hippophae rhamnoides. В диво състояние облеп...
Баклата е отколешен зеленчук, кйто напоследък сякаш излиза от употреба. Отбягвана от крупните производители, тя представлява кулинарен интерес на много любители, още повече, че се отличава с голяма хр...