20.10.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  1726  |   0  
Лукът е готов за прибиране
Обикновено към края на юли - началото на август узрява лукът. Времето през тази година не беше от най-благоприятните, затова задължително трябва да се съобразявате със самото състояние на посева. Лукът е готов, когато започват да пожълтяват краищата на листата, след около две седмици омеква и лъжливото стъбло. Тогава цялата листна маса поляга на земята и изсъхва. Не бива да закъснявате с прибирането. Неизваденият навреме лук при дъждовно време има опасност да прорастне наново, защото се подновява вегетацията. Такива луковици трудно се съхранява през зимата. Ако растенията са отгледани на влажна, богата почва или при продължителни валежи, те удължават вегетацията си и закъснява узряването им.
За изваждането на лука е важно времето да е сухо. Ако почвата е полека, ще може да изскубвате растенията на ръка. При по-тежките почви ще трябва внимателно да работите с мотика или със специални вадачки, с които се прерязват корените. Извадените растения се нареждат в две редици до мястото на отглеждането им, така че листата да покриват луковиците на предния ред. По този начин се предпазват от преките слънчеви лъчи и се образуват здрави люспи. Така подготвени, растенията се оставят около една седмица, след което се прибират и сортират. Но ако времето не позволи да останат навън, тогава се пренасят под навес, разстилат се на тънък пласт и когато са изсъхнали напълно, се сор-
тират. Отрязва се лъжливото стъбло на височина 3-4 см над луковиците и те се поставят в щайги, може върху специално направени стелажи, касетки или в мрежести торби. Някои стопани съхраняват лука на сплитове.
През зимата добре просушените луковици се съхраняват при температура на въздуха 0-1 градуса, а влажността да не е по-висока от 85%, помещенията да са сухи и проветриви.
29.07.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021