Градина » Дойде време за ранното зеле

 Дойде време за ранното зеле

Ако искате да си отгледате ранно зеле, трябва да засеете семената в края на януари - началото на февруари в полутопъл парник. Дебелината на загретия тор е около 30 см, 3-4 г семена са необходими на една парникова рамка. Те се разпределят равномерно. За да засадите след това 100 квадрата със зелев разсад, ви трябват 5-6 г семена. Не избързвайте обаче със сеитбата, може да изцъфтят някои от растенията. Не слагайте повече семена от нормата. Гъстият разсад се изнежва.
Семената се покриват с тънък пласт торово-почвена смес. През деня температурата трябва да е 18-20 градуса, а през нощта - с 3-4 градуса по-ниска. Задължително да се поддържа умерена влажност и редовно да се проветрява. Не бива температурата да пада продължително на 5-10 градуса, защото ще се стимулира появата на цветоносни стъбла. При преовлажняване пък разсадът се "изтегля", започва и сечене.
Ако изпълнявате изискванията на растенията в края на март и в началото на април, когато е преминала опасността от трайни студове, може да ги засаждате на постоянно място. Една седмица преди това разсадът се закалява - през деня парниковите рамки се отстраняват, а през нощта проветряването се засилва.
Особено важно е мястото да е добре обработено през есента, да е обърнато на тридесетина сантиметра. Тогава са внесени и 300-400 кг полуугнил оборски тор, около 3 кг обикновен суперфосфат и около 2 кг калиев тор на 100 кв. м. През пролетта се прави нова, по-плитка обработка, с която може да се внесат допълнително 2-3 кг суперфосфат и 1-2 кг калиев тор на 100 кв. м.

Не обича да е на едно място

Зелето не бива да бъде на мястото, където преди това са били други от семейството на зелевите. При монокултурно отглеждане добивът още през третата година се понижава с 30-35 % а качеството на зелките пада рязко. Монокултурното отглеждане е възможно само когато няма опасност от болестта гуша.
За ранното зеле добри предшественици са тези, които оставят почвата сравнително по-рохкава, очистена от плевели и със запас от хранителни вещества. Затова го настанявайте след домати, патладжан, пипер, краставици, моркови, картофи, житни. Лош предшественик е лукът.

Семената поникват и след 5 години

Зелевите семена са дребнички, с диаметър 1-2 мм, сферични, гладки, червени до тъмнокафяви. Те запазват кълняемостта си 4-5 години, покълват за три-четири дни, а на полето - след десетина дни до две седмици.

Автор: Димитрина Георгиева

Представяме Ви:

За айвания не са подходящи високите места

Това е стар ябълков сорт от неизвестен произход. Отглежда се в Южна България. Дървото е бързорастящо и достига над среден размер.Има добра пробудимост на пъпките. Цъфти рано, опрашва се от Джонатан, З...

Основни правила за засаждане на лозички

Два са сезоните за създаване на ново лозе - есен и пролет. Повечето стопани засаждат нови лози през пролетта, особено през втората половина на март и началото на април. Ако температурите са под 0°С, и...

Домати вместо препарати

Ако не желаете да използвате отровните препарати за борба с някои неприятели на растенията, може да ги заместите със зелената маса на доматите. С нея може да унищожите зелевите бълхи, гъсениците на зе...

Болести върлуват из салатите

Болестта може да се появи като избледняване и загниване на листата поради сухо гниене по корените и долната част на стъблото. Заразените растения не образуват глави и понякога се пречупват. Друга форм...

Начало