Ако до 20 септември засеете семена от репички, ще имате стандартни кореноплоди към края на октомври.
Решите ли да отгледате късни репички, изберете площи с рохкава, чиста от плевели почва. Добре е да ги настаните след краставици, зелен фасул, картофи. Използвайте сортовете „Сакса" и „Червени едри", които имат по-къс вегетационен период.
Обикновено за късно производство на репички се правят ниски лехи с ширина 1-1,20 м, но може да ги засеете и на равна повърхност. Ако ги сеете на етапи през няколко дни, ще имате по-дълго прясна продукция.
Нужни са ви 3-4 г за кв. м семена. На малки площи семената се сеят разпръснато на дълбочина 1,5-2 см. Добре би било да разпръснете отгоре прегорял оборски тор. Докато поникнат семената, което при нормални условия става за 5-6 дни, е хубаво да се полива през 1 -2 дни. След това влажността на почвата се намалява, докато растенията оформят розетка с 2-3 листа. При започване на нарастване на кореноплодите да прибирането им не трябва да се допуска засушаване.
Ако забележите, че листата на репичките са надупчени, значи те са нападнати от кръстоцветната бълха. Тогава предприемете пръскане с инсектициди с кратък карантинен период.
Готовите кореноплоди се прибират неколкократно, като след всяка беритба лехите се поливат с 10-15 л/ кв. м. вода.
От 100 кв. м може да получите 150-200 връзки репички по 10 броя във връзка.
През последните години времето ни поднася такива изненади, че не винаги можем да ви препоръчаме кога е най-точният момент за изнасянето на саксийните растения на свеж въздух. Трябва да имате пре...
Много читатели се обръщат към редакцията с въпроса как се приготвя шербет и какви са неговите съставки. Тук ще намерите отговор на този важен за производството въпрос. Всяко земеделско домакинство ...
Още в началото на май времето се затопля до толкова, че краставиците може да се засяват или засаждат, ако е отгледан разсад, почти навсякъде из сраната. Обикновено схемата на засаждането (засяването) ...
Този овощен вид е сравнително по-нов, но е познат още на старите гърци и римляни. В България бодливото грозде е пренесено от Западна Европа и днес има около 10 сорта. Плодовете са полезни при стомашно...