22.09.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2584  |   0  
Погрижете се за зеленчуковите семена
В зеленчуковата градина вече е есен. Струва ни се, че основните грижи за зеленчуците вече са приключили. Но не е точно така. Идва времето когато трябва да се захванете със събраните семена. Не е нужно и не си струва да пазите семената на киселец, ревен , многогодишен лук, ако не смятате всяка година да засявате тези култури, тъй като самите растения ще ви вършат работата - ще се самозасяват 4-5 години.
Трябва да знаете , че семената на по-рано зреещите сортове по-бързо губят кълняемостта си отколкото късните сортове. Семената , които са събрани в сухо и топло време през лятото са много по-добри за по-дълго време, отколкото семената, които са събрани в прохладния сезон. Влажните семена, които са събрани с примеси или ако са замърсени, могат бързо да се покрият с плесен - така губят свойствата си. Неузрелите, дребните или семената от зелените плодове дават нисък добив и се съхраняват лошо.
Затова преди да оставите семената за по-дълго съхранение трябва да ги очистите от мръсотията , да ги сортирате по размер и да ги подсушите. Ако имете слепнали семена /на домати, патладжан, моркови, магданоз/, за да ги отделите, ги насипете в платнени торбички /до една трета от обема им/, след което ги претривайте в продължение на 5 минути. След това ги потопете в 5-процентов разтвор на готварска сол /в съотношение 1:3/, омесете, промийте във вода и подсушете.
Ако по семената на граха и на фасула има повреди, пригответе 35-процентов разтвор на амониева селитра. След накисването повредените семена с вредители ще изплуват на повърхността.
Семената на зелето и на бялата ряпа се пресяват през решета с диаметър 1.5 мм, а на репичките – 2-2.5мм. При някои сортове и видове зеле семената са по-малки от 1.5мм. Тогава трябва да се използва сито , което е с по-малки размери на отворите. Всички по-малки семена се изхвърлят, а останалите се калибрират в солен разтвор, като боклукът и шуплите се изливат заедно с разтвора, а останалите по-едри семена се промиват с чиста вода и се изсушават при температура 25 градуса, разположени на тънък слой на плат или поднос.
При пипера и дините трябва ръчно да се отбират малките семена , както и най-светлите и лошо обагрените. Семената на копъра, салатата и пащърнака трява да се почистят от мръсотията и се превяват на вятъра или през вентилатор. Съплодията на цвеклото се почистват върху наклонена дъска, върху която е залепена мъхеста тъкан - боклуците се задържат, а семената се търкалят надолу по дъската.
Семената на повечето зеленчукиви култури трябва да имат влажност не повече от 9 на сто. Сами можете да определите влагата на семената на пипера, доматите, краставиците без прибор ,като се опитате да счупите едно семе. Ако това ви се отдаде т.е те се извиват лесно, това означава че влажността е повече , отколкото трябва.

Срок на годност на зеленчуковите семена

Целина, пащърнак , магданоз - 2 години
Моркови, ревен, спанак, копър - 2-3 години
Патладжан, пипер, лук, салата - 3-4 години
Бяла ряпа, зеле, цвекло, манголд, домат - 4-5години
Фасул , грах - 5-6 години
Тиквички, патисони, тиква - 6-7 години
Краставица, дини , пъпеши - 6-8 години

Полезни съвети за съхраняването

Съдът, в който се насипват зеленчуковите семена се запълва не повече от две трети от обема. На етикет отбележете културата и сортът, годината на производството им и кълняемостта им. За да понижите влъжността в кутията, сложете пакетче със силикон.
Ако семената са добре изсушени, може да ги съхраните в херметична опаковка - стъклен флакон, бутилка, полиетиленов плик. Ако в стъклен буркан сложите добре изсушени семена от култури, които са предназначени за посев за една година, затворете капака, намазан с мазнина, и го оставете в мазето. През пролетта няма да е нужно да разпечатвате всички подготвени пакетчета.
Посевните качества на семената са по-добри, ако държите семената при ниски положителни температури от 0 до 5°С и влажност на въздуха не повече от 55%. При обикновено съхранение / в хартиени пакети или платнени торбички в стаята или в мазето/ трябва да следите да няма колебание в температурата и влажността. Колкото по-често се менят тези показатели, толкова повече се понижава кълняемостта. Качествата на семената се влошават и ако в стаята е прекалено топло - повече от 18°С и сухо. Особено чувствителни на застудяване са семената на дините и на краставиците.
05.11.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021