12.08.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3354  |   0  
Сейте фасула на етапи в наторени лехи
Фасулът се отглежда за храна на хората . За целта се използват като зрелите така и зелените бобове. Съдържа почти всички незаменими аминокиселини. Богат е на минерални соли-калций, фосфор, магнезий, молибден. Съдържа и разнообразни витамини. Действа като „противоотрова „ на холестерола като го изтиква от кръвния серум.

Претенциите на фасула

Градинският фасул се нуждае от топлина през целия вегетационен период на развитието си. Сеитбите започват , когато въздухът и почвата се затоплят над 10-12°С. Правят се на няколко етапа, за да има продукция за по-дълго време. През периода на цъфтежа и чушкообразуването най-благоприятната температура е 23-25°С. Фасулът не е претенциозен към почвите и предшестващата култура. Най-добри предшественици за него са тиквовите, луковите и коеноплодните култури. Преди сеитбата мястото се обработва дълбоко и се подравнява. Обикновено се тори с органични торове, ако почвите са много бедни, се налага внасянето и на минерални торове. При комбинираното торене - органични и минерални торове, фосфорните и калиевите торове се внасят през есента или рано през пролетта /съответно фосфорни торове в доза 5-6 кг и калиеви торове 2-3кг на 100кв.м/, а азотните се дават като подхранване в доза 2-3 кг на 100 кв.м. Половината от азотната доза се внася непосредствено преди сеитбата, а останалата част в началото на цъфтежа.

Сортовият асортимент е голям

Освен популярните Чер старозагорски, Никос, Валя, Райкин и Майчин, с отлични качества са и сортовете: от нискорастящите – Ореол, Пловдивски жълт, Тангра, Роко, Кантаре, Страйк и Doge, а от увините – Ерусалимски, Тракийски, Илинден и Хелда.
Фасулът може да се отглежда на гнезда, на редове или на ленти. На малки площи парцелката се набраздява на 50-60 см за нискорастящите сортове и на 80 см за вейковите сортове. Гнездата се оформят през 25-30 см за ниските сортове и на 40-50 см за вейковите сортове. В гнездата се поставят по 5-6 семена, които се покриват с 4-5 см влажна почва.Ако ще отглеждаме фасула на редове, междуредовите разстояния могат да бъдат от 20 до 60 см в зависимост от хабитуса на сорта. Разстоянията между семената в реда са 3,5-4 см. При сухи почви за нормалното поникване почвата след сеитбата се полива.

Грижи през вегетацията

Когато растенията станат високи около 10 см, се окопава внимателно и плитко, след 2 седмици отново. При всяко окопавене се прави загърляне на растенията. При нужда от извършването на трето окопаване, то се извършва преди цъфтеж и плододаване. При отглеждането на увивните сортове фасул , опорната конструкция се поставя преди образуването на втория троен лист.
При второто окапаване се подхранва с амониева селитра, която се внася на 5-8 см встрани от растенията в доза 1-1,5 кг /100 кв.м площ. Редовното напояване е гаранция за получаването на високи и качествени добиви. Ако се прекали с напояването обаче, излишната влага може да увреди корените на растенията. Напояването се извършва през период от 7-10 дни. Нуждите на растенията от влага нарастват с появата на първите чушки и през време на плододаването. По-влаголюбив е вейковият фасул.
Зеленият фасул е готов за обиране 12-15дни след цъфтежа. Обикновено се бере през 4-5дни, но зависи от сорта. Има такива сортове, които узряват дружно и беритбите са само една или най-много две. Добивите варират в шиоки граници в зависимост от сорта и от условията на отглеждането.
04.05.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022