Градина » Окопайте пипера

 Окопайте пипера

С окопаването се разрушава почвената кора, унищожават се плевелите и се създават условия за добро проветряване и затопляне на почвата. Това е особено важно в началото на развитието на растенията, когато са малки и не могат да се засенчват. Първото окопаване се извършва след втората поливка, щом почвата изпръхне. То се прави внимателно, за да не се разкъса кореновата система, която е разположена в повърхностния почвен слой. Пиперът дава високи добиви на дълбоки, топли, влагоемни, пропускливи с градинска структура и богати на хранителни вещества почви. Върху тежки, влажни и студени се развива бавно, жълтее и чушките са с влошено качество.
Пиперът реагира много силно на торене с органични и минерални торове. Подхранване с 15-20 г/кв. м амониев нитрат се извършва при образуване на първите зав-ръзи. Още по-добре е, ако извършим торене с комбинация от говежди тор с прибавка на 1-3% суперфосфат. Може да се редуват минерални с органични торове или да се направи едно шербетуване с 500-600 г/кв. м пресен оборски тор.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Изчакайте обърнатата почва да улегне

Най-малко три-четири седмици трябва да минат от дълбокото обръщане на почвата до сеитбата. Така земята ще се е слегнала. Преди сеитбата почвата трябва да бъде наситнена и подравнена. Дребните семена т...

Защо загиват сакъзчетата?

Мушкатото е здраво цвете и рядко страда от болести. Сакъзчето обаче се напада силно от сивото (ботритисно) гниене, опасна болест по голям брой цветя. Причинява се от гъбата Botrytis cinerea, която се ...

Правила за засаждане на брадатия ирис

Мястото за ирисите трябва да се избере по-рано и да се подготви. Най-добре е там да няма вятър, а през втората половина на деня да попада в лека сянка. На градинските ириси се харесват глинести и песъ...

Отгледайте си сладки картофи

Бататът (Ipomea Batatas L.), известен у нас още под името сладък картоф, произхожда от тропическите райони на Америка. У нас се отглежда ограничено в Ивайловградско, Петричко, Санданско. Това е многог...

Начало