Градина » Сейте праза направо в лехата

 Сейте праза направо в лехата

Това може да направите през всеки подходящ за работа ден на март до началото на април. Може, разбира се, да отгледате и разсад. Но избирате ли безразсадовия начин, ще спестите разсаждането и тюхкането около прихващането на растенията. Изобщо проблемите ще са по-малко.
Семената засейте на редове на разстояние 20-25 см един от друг. Редовете ще оформите като плитки браздички с върха на триъгълна мотика или друг подходящ инструмент. Постарайте се семената да попаднат по-рядко, за квадратен метър ви трябват 4-6 г. Дълбочината на сеитбата трябва да е 3 см, т.е. толкова дълбоки да са браздичките. После с изровената встрани пръст ще ги покриете. Редовете може да очертаете с върха на пръчка или ръба на летва съвсем плитко. Тогава трябва да покриете семената с около 3 см почва, най-добре торо-почвена смес. Притъпкване с ръчна трамбовка се отразява добре на поникването.
Когато растенията достигнат 10-12 см, проредете ги на разстояние около 15 см едно от друго. Изскубнатите стръкове ще засадите, ако има празни места в редовете. Но може да ви послужат и като разсад за нова площ.

Автор: Димитрина Петрова

Представяме Ви:

Направете резитба срещу еутипиозата

Еутипиозата се причинява се от гъбата Eutypa lata, която се размножава върху лози с некротирана, мъртва дървесина. Разпространява се чрез въздушните течения и заразява растенията, когато попаднат вър...

Ранно кафяво гниене заплашва овошките

Ранното кафяво гниене е една от най-опасните и разпространени болести по овощните дървета. Напада и костилковите и семковите овощни видове. Най-големи повреди обаче нанася на кайсията, черешата, вишня...

Изберете място за сливова градина

При преценяването дали едно място е подходящо за създаване на сливова градина първоначално трябва да се ориентираме по наличността и състоянието на някои диви сливови овошки, които растат наблизо. Сил...

Декември е подходящ за бистрене на виното

Бистротата на виното се получава по два пътя. При първия се изчаква самоизбистряне, което е бавно и несигурно. Вторият предвижда вкарване във виното на чужди безвредни вещества (бистрители). Те образу...

Начало