Градина » Ако ширата не ще да закипи

 Ако ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментацията. Така най-често става в края на септември и през октомври. Защо? Отговорът е много прост и обикновено не се греши – студено е. Греши се обикновено в опитите за решаване на проблема.
За да заработят активно дрождите, които превръщат захарите в алкохол, трябва температурата на мъстта да е поне 16-18 градуса. По-ниска ли е, трябва да се вземат мерки за повишаването й. Някои загряват камъни и ги пускат в мъстта, но нищо не се получава. Ако все пак нещо стане, то е по друга причина – просто времето е станало по-топло. Да се подгрее на печката малка от гроздовата каша и да се изсипе обратно, е също без резултат. Всичко това ще помогне, ако помещението се позатопли. Не свърши ли това метеорологията, печката (електрическа, с твърдо или течно гориво – все едно) трябва да влезе в действие.
Най-благоприятната температура за ферментацията на червените вина е 20-26 градуса. При 35 се забавя силно, а при 37-38 градуса спира. За ферментацията на белите подходящата е 16-18 градуса.
За да се постигне или поне да се приближи мъстта до желаната температура, в студено време гроздето трябва да се бере в най-топлите часове на дена и веднага да се преработва. Така ще се получи по-топла мъст. Ще затоплите помещението, ако отваряте вратите и прозорците в топлите часове на деня, а през нощта плътно ги затваряте.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Отстранете росните корени на лозата

Грижите за лозите включват множество практики при отглеждането им. Една от тях, която не всеки начинаещ любител извършва, е премахването на т.н. росни корени. Всеки знае голямата роля на кореновата си...

Студоустойчиви ли са овошките?

Един от основните климатични фактори, от който зависи нормалното развитие и редовното плододаване на овощните растения е температурата. В своята еволюция те са се приспособили към динамиката на темпер...

Киселият трън преобразява градината

Лукс и истинско удоволствие е да се наслаждавате в градината си на красотата на киселия трън (Berberis). Той е бодлив храст, но с много разнообразни форми. Има видове с вечнозелени, както и такива с о...

Спасете лимона от щитоносните въшки

Щитоносните въшки са едни от най-честите неприятели по лимона. Те са различни видове, но повредите от тях са все едни и същи. Смучат сок и с това ощетяват растението, което в крайна сметка може и да з...

Начало