Можете ли да му осигурите топлината, влагата и светлината, която има в своята родина – субтропика, стаята ще е най-подходящото място. Това обикновено не е никак лесно, особено в градските жилища, често отоплявани от топлинни централи. Обикновено да се поддържа висока температура в стаята не е проблем за любителя цитрусовъд, проблем е за лимоновото дръвче. На високата температура трябва да съответства висока почвена и въздушна влажност, което налага чести поливки и постигане на въздушна влажност чрез опръскване или по друг начин. Най-големият проблем е недостигът на светлина в късите и мрачни дни. Смята се, че този недостиг е една от причините за окапването на част от листата. Спасението в такива случаи е допълнителното луминесцентно осветление и редовното почистване на праха от листата.
И все пак, ако трябва да зимува в топлата стая, настанете дръвчето близо до прозореца, но не и толкова, че да му е студено. Трябва да е далеч от радиатор или друг източник на топлина. Няма да сгрешите, ако поставите съда с лимона в друг плитък съд, напълнен с влажен пясък. И още нещо, което не е просто подробност – разположете го върху поставка на 50-60 см от пода. Така корените ще бъдат при по-благоприятна температура, ще функционират по-добре и ще задоволяват нуждите на надземната част от вода. Когато температурата на почвата е по-ниска, макар и да е достатъчно влажна, листата съхнат и окапват, защото корените не могат да им подадат вода. Това е т. нар. физиологична суша.
Най-безболезнено ще презимува лимонът в хладно помещение при температура 6-8 градуса и редки поливки. Но преминаването към такива условия не трябва да е рязко. Затова отрано (септември-октомври) се разреждат поливките, оронват се цветните пъпки, прещипват се младите леторасти, растенията се поставят на поставки на 50-60 см от пода и на защитени от есенните ветрове места. В хладното помещение се внасят, когато атмосферната температура се понижи докъм 5-6 градуса.
Дините и пъпешите се съхраняват в закрито помещение, наредени на лавици на един или два реда с опашките нагоре, така че плодовете да не се докосват. Температурата на съхранение трябва да е не по-висок...
Не изхвърляйте изгнилите плодове, ще влязат в работа Ако забележите.че някоя от тиквите е започнала да загнива, значи не е подходяща за ядене. Все пак не я изхвърляйте. Разрежете я на две половинки ...
На първо място, трябва да следите дали се появяват издънки под мястото на присаждане, които бързо и обилно могат да се развият. Те трябва задължително да се премахват, иначе могат да угнетят културния...
Веднага след като се прибере реколтата, оранжериите задължително се почистват. Скоро ще се сеят зеленчуците за есенно-зимния период и помещенията трябва да са готови. Всички растителни остатъци от пре...