Градина » Чашoвидна формировка на лозите

 Чашoвидна формировка на лозите

Известни са три системи на резитба в лозето - къса, дълга и смесена. При късата се оставят само чепове с по1 до 3 очи. При дългата липсват чепове, а се оставят дълги плодни звена - стрелки с 4 до 7 очи или плодни пръчки с 8 до 20 очи. При смесената резитба се оставят стрелки и чепове или плодни пръчки и чепове. Чеповете осигуряват подходящи пръчки за следващата резитба, а стрелките или плодните пръчки - по-висок добив през текущата година. Ако искате да получите грозде с по-висока захарност, изберете късата резитба. При нея съотношението между листната площ и гроздето е по-благоприятно и по-добре узрява.
Тя е една от най-разпространените в миналото у нас и в чужбина. На лозата се оставя стъбло, високо 10-15 см. В горния край то завършва с 4 до 8 рамена, на тях се разполагат чепове. Всички рамена се разпределят симетрично на една височина. Накрая лозата наподобява чаша. Оформянето започва на втората година. През пролетта най-силната, ниско разположена пръчка се реже на чеп с 2 очи. Всички останали се махат от основата. През пролетта на същата година покарват леторасти и от спящи пъпки. С филизенето се намаляват до 3-4. На третата година се оставят 3-4 чепа с по 2 очи, разположени симетрично. През следващите се формират нови рамена, като се раздвояват първоначалните или като се използват някои лакомци.
Всяка година първо се премахват лакомците и всички други ненужни леторасти. По правило горната пръчка на чепа се премахва, като се реже под нея през стария чеп, а долната се реже на чеп с 2 очи. По такъв начин не се удължават ненужно рамената и не се нанасят рани под оставения чеп. При твърде голямо издигане на рамената се затруднява правилното поддържане на формировката и загрибването на лозите е трудно. Рамената се снижават, като в основата на рамото при филизенето се запазва лакомец с подходящо разположение и при резитбата той се реже на 1 око. На другата година от неговата пръчка се оставя чеп на 2 очи, а старото рамо се премахва над новия чеп. С изрязването на старите рамена се отнемат и част от резервите вещества на лозата и се нанасят големи рани. Ето защо всяка година трябва да се премахва само по едно рамо.

Плюсовете

Чашовидната формировка е лесна, лозите рано започват да раждат, гроздето узрява добре, а почвата може да се обработва на кръст. Подходяща е за родовити сортове - Памид, Гъмза, Мавруд, Мискет червен, Широка мелнишка лоза, Сензо, Шевка, Димят, Керацуда, Юни блан.

Минусите

При по-голямо натоварване огряването и проветряването се влошават и има условия за из-ресяване и за развитие на болести (мана и сиво гниене). Освен това се затруднява пръскането. Лозите са по-уязвими на слани и ниски зимни студове.

Автор: Стоян Цанев

Представяме Ви:

Съхраняване на ябълки и круши

Съхранието на плодовете трябва да се извършва при ниски положителни температури /0.5-1°С/, висока относителна влажност / 90-95%/ и вентилация или проветряване, за да се препятства образуването на конд...

Можете ли да присаждате със зелени калеми

Това е почти непознат начин на облагородяване сред любителите овощари. Най-популярен е начинът на калем под кора. Използва се през април, когато сокодвижението е започнало, но калемите са запазени на ...

Разсадете късното броколи

Броколито е растение на хладния и влажен климат и затова късното производство е много подходящо за климатичните условия на страната ни. Както при останалите зелеви култури, качествена реколта се получ...

Как се отглежда гъстият разсад

Разсадът за топлолюбивите ранни зеленчуци (домати, пипер, патладжан) се отглежда на два етапа. Първият е т. нар. гъст разсад. Израсналите нагъсто растения впоследствие се засаждат на по-големи разстоя...

Начало