Градина » И кивито има нужда от резитба

 И кивито има нужда от резитба

След като растенията започнат усилено да раждат, трябва да се направи ограничаваща резитба. Раменете се съкращават на стара, 2-3-годишна дървесина, така че да опират до съседните растения, без да се преплитат. Така се определя окончателният размер на короната.
По-нататък се извършва оптична резитба за плододаване, която включва: просветляване и детайлна резитба, която оптимизира натоварването с плодни пъпки. При просветляването се отстранява 50-60 % от обрастващата и плододаваща дървесина. Най-напред се премахват плододавалите двегодишни клонки. Съкращава се над първото и второто клонче, разположени в основата, които при актинидията са с най-силен растеж. Слабо растящите, израснали от долната страна на раменете, се премахват, а останалите се прореждат и се съкращават на чепове с 2-3 пъпки. Като правило плодните клончета, израснали направо от рамената и от чеповете-заместители, се запазват, съкращават се на 8-15 пъпки.
Правят се и летни резитби, за да се осветява по-добре короната. Най-благоприятно е около цъфтежа, когато се премахват лакомците и част от безплодните леторасти. През юли се съкращават връхните части на плодоносещите леторасти, оставят се 7-8 листа над последния плод, а другата част се премахва.
Оше по време на цъфтежа или веднага след образуване на завръзите се прави прореждане. Обикновено от всяко съцветие се отстраняват 2-3 странично израснали цвята.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Стапелията – красива, но миризлива

Стапелията (Stapelia) е изключително красиво стайно цвете. Тя е от семейството на кактусите, въпреки че няма бодли. Цветовете й наподобяват петолъчна звезда, но за съжаление отделят доста неприятна ми...

Пролетно торене на овошките

Възможностите на овощарите да подпомогнат пролетното развитие на овощните растения, са свързани единствено с хранителния и водния режим. Ранното пролетно подхранване с азотни торове е едно от неотложн...

Плумерията се подготвя за зимен сън

Плумерията (Plumeria) ни впечатлява през лятото с ароматните си и блестящи като коприна цветове, а сега нейните дълги листа започват да променят окраската си и да окапват. Не се вълнувайте! Това е ест...

Ако ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...

Начало