Градина » Запасете се с шипки

 Запасете се с шипки

Шипката е позната у нас от дълбока древност. Расте навсякъде в цялата страна. С най-добри качества са плодовете от района на Велико Търново, Смолян и Кърджали. Расте край нивите, из ливадите, край пътищата, в горите и по планински места с надморска височина до 1500 м. Допреди 10-15 години бяха създадени и насаждения от шипка в райони с по-голяма надморска височина.
Плодовете на шипката са добре познати - месести, яркочервени, пълни с четинести власинки и жълтеникави твърди семена. Берат се няколко дни преди пълното им узряване, когато станат яркочервени и твърди. Вече започват да зреят.
За лечебни цели се използват сушените плодове. Съдържанието на витамин С в шипката е 20 пъти по-високо отколкото в лимона. Шипката може да се суши и на сянка, но се намалява съдържанието на витамин С. В плодовете има още органични киселини, багрила, соли, микроелементи. Заради тези биологично активни вещества те се ползват в свежо, изсушено или замразено състояние или под формата на люспи за чай, на пюрета, нектари, газирани напитки и лечебни препарати.
Плодът на шипката има разнообразно действие. Понижава съдържанието на холестерин в кръвта, изчиства пясък и камъни в пикочните пътища, помага при анемия и изтощение на организма, повишава съпротивителните сили, използва се за лечение при бронхиална астма и общи инфекции. Полезно е и шипковото вино. Приготвя се от 500 г счукани сухи шипки или 1 кг пресен плод, 500 г захар и 5 л вода. Оставя се на топло в продължение на 5 дни. Използвайте септември и октомври и си наберете от този ценен плод.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Компостът съперничи на оборския тор

За много любители градинари набавянето на оборски тор често се превръща в проблем. А е съвсем лесно да бъде заменен с компост. Компостът е добре разложена смес от всякакви растителни и животински ...

Грахът се бере преди да е узрял

Ако сте избрали за градината от ранните сортове грах, които имат вегетационен период 50-60 дни - те вече зреят. Средноранните стават готови за по-дълго време - 62-70 дни. Така че грах започва да се...

Вече можете да сеете спанака

От началото до средата на август се засяват салати и спанак за есенно производство. Най-често у нас спанакът се отглежда като есенно-зимна култура – рано през есента, в началото на септември или още п...

Как да спасим удавеното растение

Заливането на почвата е най-честата причина за гибел на стайните растения. Най-добре е, разбира се, да не допускате това да се случи, но ако се е случило вече, ще ви научим как да го спасите. Спа...

Начало