Градина » Запасете се с шипки

 Запасете се с шипки

Шипката е позната у нас от дълбока древност. Расте навсякъде в цялата страна. С най-добри качества са плодовете от района на Велико Търново, Смолян и Кърджали. Расте край нивите, из ливадите, край пътищата, в горите и по планински места с надморска височина до 1500 м. Допреди 10-15 години бяха създадени и насаждения от шипка в райони с по-голяма надморска височина.
Плодовете на шипката са добре познати - месести, яркочервени, пълни с четинести власинки и жълтеникави твърди семена. Берат се няколко дни преди пълното им узряване, когато станат яркочервени и твърди. Вече започват да зреят.
За лечебни цели се използват сушените плодове. Съдържанието на витамин С в шипката е 20 пъти по-високо отколкото в лимона. Шипката може да се суши и на сянка, но се намалява съдържанието на витамин С. В плодовете има още органични киселини, багрила, соли, микроелементи. Заради тези биологично активни вещества те се ползват в свежо, изсушено или замразено състояние или под формата на люспи за чай, на пюрета, нектари, газирани напитки и лечебни препарати.
Плодът на шипката има разнообразно действие. Понижава съдържанието на холестерин в кръвта, изчиства пясък и камъни в пикочните пътища, помага при анемия и изтощение на организма, повишава съпротивителните сили, използва се за лечение при бронхиална астма и общи инфекции. Полезно е и шипковото вино. Приготвя се от 500 г счукани сухи шипки или 1 кг пресен плод, 500 г захар и 5 л вода. Оставя се на топло в продължение на 5 дни. Използвайте септември и октомври и си наберете от този ценен плод.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Сейте нахута веднага след снега

Нахутът е на първо място по студоустойчивост между зърнените бобови култури. Той пониква при 2 градуса. Възрастните растения издържат до минус 10 градуса. Още по-студоустойчиви са пониците. Те не заги...

Направете топли гнезда за ранните зеленчуци

Топлите гнезда са култивационни съоръжения, които дават възможност да се отгледат ранни зеленчуци в сроковете, които бихте го постигнали, ако използвате полутопъл парник, но при значително по-малко пр...

Как да торим с дървесна пепел

Ценните свойства на растителната пепел са известни отдавна. Наши читатели обаче продължават да се интересуват как точно да я използват и при кои растения. Може ли пепелта от печката да замени торенето...

Защо посребряват листата на овошките?

Едно от най-странните заболявания по овощните дървета е „посребряването” на листата. То обикновено се наблюдава през втората половина на вегетационния период. Получило е наименование сребърен или олов...

Начало