Черната акация, известна още като аморфа (Amorpha fruticosa), е медоносно растение от семейство Бобови (Leguminosae). Представлява изправен храст, висок до 2-3 м, с тънки прави клонки и текоперести листа, съставени от 11-25 елептично овални листчета. Те са пурпурновиолетови, със златистожълти тичинки. При смачкване и клонките, и листата издават неприятна миризма. Аморфата цъфти от юни до август. Цветовете разпръскват своеобразен приятен аромат, който неустоимо привлича пчелите.
Аморфата произхожда от източните части на Северна Америка. У нас отдавна се отглежда като градинско растение и може да се каже, че е натурализирано. Расте из цялата страна. Много е харесвана от пчеларите, заради високите добиви от мед, които дава.
Черната акация е изключително непретенциозно растение. Расте на всякакъв вид почва. Понася без проблеми както продължителното засушаване, така и продължителни заливания с вода. Предпочита слънчевите места, но може да расте и на сянка. Студоустойчива е – понася застудявания до -22 градуса. Добре е обаче около младите растения през зимата да се натрупа дебел пласт от торф или суха шума.
Аморфата на практика не се напада от болести и неприятели. Расте буйно и понася подрязване. Образува множество издънки.
Размножава се чрез семена, но този метод рядко се прилага от любители, защото е продължителен и трудоемък.
Причинител на бактериалния рак по малиновите храсти е бактерията Agrobacterium tumefaciens, която живее в почвата. Тя напада всички овощни видове. Малината силно страда от нея. Бактерията прониква в к...
Далиите, известни у нас и като гергини, са едни от любимите цветя. Те завладяват любителите на красота не само с пищните си съцветия, обхващащи почти всички багри. Чарът им е и в това, че в зависимо...
Цветното зеле за късно есенно производство се засажда до към средата на юли. При късно разсаждане в години със студена есен много от растенията не образуват глави. Между растенията в реда се оставят 4...
Никандрата (Nicandra) е оригинално едногодишно растение, открито в Южна Америка през 1759 г. В Перу и Боливия се отглежда като техническа култура и се разпространява под името “перуанска ябълка”. В Ев...