Черната акация, известна още като аморфа (Amorpha fruticosa), е медоносно растение от семейство Бобови (Leguminosae). Представлява изправен храст, висок до 2-3 м, с тънки прави клонки и текоперести листа, съставени от 11-25 елептично овални листчета. Те са пурпурновиолетови, със златистожълти тичинки. При смачкване и клонките, и листата издават неприятна миризма. Аморфата цъфти от юни до август. Цветовете разпръскват своеобразен приятен аромат, който неустоимо привлича пчелите.
Аморфата произхожда от източните части на Северна Америка. У нас отдавна се отглежда като градинско растение и може да се каже, че е натурализирано. Расте из цялата страна. Много е харесвана от пчеларите, заради високите добиви от мед, които дава.
Черната акация е изключително непретенциозно растение. Расте на всякакъв вид почва. Понася без проблеми както продължителното засушаване, така и продължителни заливания с вода. Предпочита слънчевите места, но може да расте и на сянка. Студоустойчива е – понася застудявания до -22 градуса. Добре е обаче около младите растения през зимата да се натрупа дебел пласт от торф или суха шума.
Аморфата на практика не се напада от болести и неприятели. Расте буйно и понася подрязване. Образува множество издънки.
Размножава се чрез семена, но този метод рядко се прилага от любители, защото е продължителен и трудоемък.
Кокошият тор в сравнение с всички други органични торове от животновъдството е най-богат на хранителни вещества - азот и фосфор. Съдържа 1,2-1,3 % азот и 0,3-0,5 % фосфор (Р205). Това е 3 пъти по-висо...
Тревните семена може да бъдат засети в различно време през годината и колкото и странно да изглежда, неблагоприятният момент е краткият период на зимните студове. Нищо не пречи и през лятото да се зас...
Моравата винаги изисква повишено внимание, а през есента – особено, тъй като трябва да се подготви за зимата. Опадалите листа, като одеяло покриват моравата и затрудняват достъпа на светлина до трев...
Пръскането срещу сачмянката късно през есента е мероприятие с голямо значение. Тази болест се среща при всички костилкови овощни видове, но е най-опасна за черешата, прасковата и кайсията. Поврежда ли...