07.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  1732  |   0  
Царската бегония няма претенции към светлината
Бегония рекс, известна още като царска бегония, е сред растенията, които нямат претенции за осветеността на стаята. Затова тя е сред най-подходящите растения, които могат да декорират интериора ви дори и в снежните мрачни дни. Царската бегония не е взискателна към условията на осветление и в същото време е много ефектна. Тя има прости, асиметрично-сърцевидни, големи до 30 см листа. Дръжките им и самите те са силно овласени, с израстъци по горната повърхност. Горната страна на листата има комбинирана окраска: на червен фон са разположени петна със сребрист, розов и бронзов цвят.
Цветовете са дребни, розови. Сега се отглеждат само културни форми с различни размери на листата и много разнообразни багри, с различни по размери власинки или израстъци по листната повърхност.
За да изпъстрите зимната обстановка, можете да се снабдите с бегония от сорта Merry Christmas. Листата й по края имат изумрудено-зелена линия, в центъра са украсени в розово-червен цвят със сребрист налеп.
И след празниците тази бегония ще продължи да ви радва, ако й осигурите нужните условия. Поливайте я редовно, но умерено. Не допускайте нито засушаване, нито прекомерна влага. Пазете листата да не се намокрят, защото ще загният. Бегонията обича висока въздушна влажност, затова пулверизирайте въздуха около нея, но не самото растение. Не понася въздушни течения. Почвата трябва да е лека, богата с хранителни вещества и леко кисела реакция на почвения разтвор. Поради това е задължително участието на листовката в почвените смески. Подходящи почвени смески са: листовка, торф и пясък в съотношение 2:1:1 или листовка, торф, прегорял оборски тор и пясъкв съотношение 2:1:1:1.
През зимата оптималната температура е 16-18 градуса. При температура от 6 до 2 градуса може да оживее, но ще погрознее значително. При понижение на температурите, поливането се ограничава. Култиварите се размножават много лесно чрез резници.
08.12.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021