07.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2938  |   0  
Дървото на живота се нуждае от хладна зима
Дървото на живота (Crassula arborescens) представлява сукулентно растение, което бива едногодишно или многогодишно. Листата на семейство Тлъстигови, към които растението принадлежи, са месести, разположени едно срещу друго, често се сраснали в основата си, цели или назъбени. Цветовете са дребни, събрани в съцветия, рядко са единични. Растат в сухите места върху скалите и само някои видове във влажна среда. Родът съдържа около 300 вида.
Дървото на живота е храст с височина до 2-3 м, стъблото и клоните му са голи. Стъблото е сиво-зелено, ръбесто на местата на окапалите листа, понякога има адвентивни корени. Листата са овални, обратно яйцевидни, месести, голи, със синкав оттенък, понякога са червеникави по края, с точки на горната им повърхност, дъги до 8 см и широки до 5 см. Съцветието е метлица. Цветовете са дребни, белезникави, постепенно придобиващи розова окраска. Обикновено не цъфти като стайна култура.
Растенията се размножават със семена и резници. Срязаните връхни или листни резници се оставят малко да увехнат и след това се засаждат в 5-7 см саксийки с почва или в торфено-пясъчна смеска. Растенията се оставят при температура 16-18 градуса, поливат се веднъж на денонощието.
Големите растения се разсаждат през пролетта. През лятото растенията се поливат всеки ден. През зимата поливките значително намаляват, но не се стига до пълно засушаване на почвата. През зимата растенията се отглеждат при температура не по-висока от 10 градуса.
18.11.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021