08.05.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  5785  |   0  
Миниращата муха е опасен неприятел
Миниращата муха по луковите култури (Napomyza gymnostoma) напада чесъна, лука и праза. Най-големи повреди обаче тя нанася на праза. Разпространена е в цялата страна и през някои години, в отделни райони, при по-висока степен на поява причинява значителни щети на праза.
Мухата зимува като какавида и ларва в растенията на праза оставени за съхранение през зимата и в растителните остатъци, останали след почистването и прибирането на праза. Развива две поколения през годината. Развитието на първото поколение протича по лука и чесъна. През пролетта летежът на мухите от презимувалите ларви и какавиди започва в края на март и продължава в основата на стъблото под външните обвивни листа. Те се хранят с паренхима на листата, без да засягат двата епидермиса. По този начин се образуват продълговати мини, дълги 5-6 мм. Централният лист при лука и чесъна силно са завива. Второто поколение на мухата се развива по праза. Излитането на мухите става в края на юни и началото на юли. По това време празът се разсажда. Ларвите от второто поколение правят същите мини, както при лука и чесъна, но те навлизат и до най-вътрешните листа, до сърцевината на стръковете и причиняват силно замърсяване. Развитието на второто поколение продължава през цялото лято, понякога и през есента. Силно нападнатите растения загниват . По тях се откриват червено-кафяви какавиди и бели ларви без глава и крака, силно заострени в предния край, дълги 5-6 мм.

Предпазни мерки

Да не се остават на полето неизвадени растения праз. Рано през пролетта наличните неизползваеми количества праз с презимували в него ларви и какавиди да се унищожат. Да се засажда здрав посадъчен материал. Пръскането на праза срещу миниращата муха започва рано, още при разсада, образува 2-3 листа. След засаждането разсадът се пръска повторно. При опасност от по-силно нападение се пръска и през лятото, дори и през есента. Пръскането се прави при масов летеж на мухите преди да снесат яйцата си.
Срещу миниращата муха по луковите култури няма одобрени инсектицидни препарати. За миниращи мухи по някои зеленчуци (домати, краставици, фасул) са одобрени препаратите вазтак нов 100 ЕК – 3 мл, пикадор 20 СЛ – 5 мл (системен), тригард 75ВП – 2 мл. Тези препарати имат малък карантинен срок.
За ранните пръскания на праза може да се приложи дурсбан 4Е – 10 г (карантинен срок 28 дни). Следващите пръскания направете с вазтак нов или пикадор. Можете да използвате и децис 2,5 ЕК – 5 мл. При пръскането на праза към работния разтвор прибавете прилепител ело или веро в доза 0,15%. Дадената доза на препаратите е за 10 л вода.


25.07.2012 г. / Любомила Кръстева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021