05.12.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  855  |   0  
Унищожете гнездата на бялата овощна пеперуда
Напоследък тя не предизвиква безпокойство, но опасността си съществува. Напада всички овощни видове, в т. ч. и лозата. Вредят гъсениците, като изгризват пъпките и листата.
Бялата овощна пеперуда (Aporia crataegi) е доста голяма. При разперени криле достига до 5-6 сантиметра. Крилете са бели с характерни черни жилки. Пеперудите летят от началото на юни и се хранят с нектар на цъфтящата по това време растителност. Снасят яйцата си по листата на дървета. Излюпилите се от тях гъсенички оплитат горната страна на листата с бяла паяжина и под нея започват да се хранят. Повредите по това време обикновено са незначителни, но са много опасни за младите дръвчета. По късно гъсеничките си устрояват зимно гнездо, като увиват лист и го оплитат в паяжина. Листата наесен окапват, а гнездата остават на клонките, към които здраво са прикрепени. Към края на март презимувалите гъсеници се вгризват в пъпките, а по късно унищожават и листата. При голямо намножаване на пеперудата (каламитет) дръвчетата може да останат напълно обезлистени.
Химическата борба с този неприятел е възможна, но тя се извършва при нужда (когато е надхвърлен икономическият праг на вредност) с пролетни пръскания след раздвижването на гъсениците и по указания на местните растителнозащитни служби. Най-добрият начин сега е изрязването на клонките с гъсенични гнезда и изгарянето им.
09.01.2020 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021