Когато вирус лепне зеленчуците, щетите са много големи. Вирусите се развиват в клетките и за да се унищожат, трябва да се унищожат самите клетки, а това значи целите растения. Затова срещу тези болести няма химически средства за лечение. Борбата е насочена срещу преносителите на вирусите - листните въшки и трипсовете.
Най-опасни са тютюневата и краставичната мозайка, доматената бронзовост, двойният стрик -едновременно действат тютюневият вирус и вирусът на краставичната мозайка.
Задължително
• Използвайте семена от сортове домати и пипер, които са устойчиви на вируси.
• Засявайте слънчоглед или царевица около зеленчуковите градини, защото тези растения привличат листните въшки и трипсовете.
• Около лехите или между редовете със зеленчуци сложете турта (тагетес), миризмата на това цвете отблъсква листните въшки.
• Плевелите са скрити носители на вирусите, там презимуват, после заедно със семената отново са в лехите. Затова плевелите трябва да премахвате стриктно.
• Изскубвайте и изгаряйте болните от вируси растения, за да не инфектират здравите.
• Пръскайте с минерални масла веднага, след като разсадите стръковете. Върху листата се образува тънък предпазен слой, който пречи на листните въшки да ги убождат. Може да напръскате още веднъж-два пъти с инте-сикцидни препарати, ако има все още листни въшки. Третиранията спрете месец по-късно, защото възрастните растения са по-устойчиви, тях листните въшки и трипсовете не ги посещават.
Цветното зеле е много взискателно към мястото на което се отглежда. Подходящи са добре аерираните, дълбоки, влагоемни, глинесто-песъкливи почви с неутрална или близка до нея почвена реакция. Карфиол...
Колорадския бръмбар е истинска напаст за картофите, патладжана и за безколовите домати. Насекомото развива от едно до три поколения годишно. И възрастните бръмбари, и ларвите могат да опоскат всичките...
От всички дървесни видове орехът прави най-дебелата сянка, под която дори човек трудно устоява невредим. За щастие неговите листа се появяват по-късно и някои от рано цъфтящите видове през пролетта, к...
Много читатели се обръщат към редакцията с въпроса как се приготвя шербет и какви са неговите съставки. Тук ще намерите отговор на този важен за производството въпрос. Всяко земеделско домакинство ...