Градина » Няколко болни картофа и оставате без гювеч

 Няколко болни картофа и оставате без гювеч

Дори едно загнило петно да видите, изхвърляйте клубените
След изваждането на картофите при подготовката за съхранение често по клубените се забелязват повреди от фузарийно или сухо гниене, причинявано от различни гъби фузариум. Заразата тръгва от единия край и постепенно обхваща целия клубен. Загнилата част е суха, кафява и покрита с белезникав или розов налеп от спорите (плодоношенията) на гъбата. Изгнилите клубени се спаружват и стават твърди. Най-често заболяването се появява по наранените клубени. Високата температура при съхранението благоприятства развитието на сухото гниене.

Опасно е също мокрото гниене

То се установява по клубени, получени от растения, които са били болни от черно краче. Болестта се причинява от същата бактерия. Гниенето е мокро, развива се бързо и обхваща целия клубен, който започва да мирише много неприятно и се разпада напълно. При по-висока влажност гниенето се предава й на съседните картофи и може да обхване цялото количесто, което сте си оставили за зимата.
Понякога между здравите попадат и клубени на

заразени от картофена мана

растения. Ще ги познаете по появата на доста големи неправилни, хлътнали оловносиви петна, под които месото на клубена е дълбоко оцветено в ръждивокафяво и е твърдо.

По засегнатите от виолетовата плесен

клубени много ясно се забелязват малки черни, като залепени, възелчета - склероциите на гъбата.

За предпазване от гниене

картофите трябва да се подбират грижливо преди съхранението и да се премахнат всички, които са наранени, и особено онези, които имат начални прояви на загниване. Подходяща температура за съхранение е 1-5 градуса С. Необходимо е и добро проветряване.
При съхранението на картофите често се появява и

незаразната болест черна сърцевина

която се дължи на задушаване на вътрешните тъкани поради недостатъчен приток на кислород. Това се случва, ако температурата при превозване или съхранение е била висока или пък прясно извадените картофи са били излагани на силно слънце. Сърцевината на засегнатите клубени потъмнява, става сиво-черна и по-късно изсъхва. Потъмняването стига чак до обвивката на клубена. Такива картофи не стават за ядене и за семе.
Клубените, засегнати от

обикновената и прашестата краста,

са годни за консумация, но не бива да се оставят за посевен материал.

Автор: Галина Маринова

Представяме Ви:

Хлорозата в лозето не е безобидна

Причина за това заболяване не са бактерии, гъбички или вируси, а недостиг на желязо в почвата. Желязо може да има и в излишък, но да не е в усвоима форма. Това най-често се случва във варовитите почви...

Запознайте се с цъфтящата хвойна

На пръв поглед тези рядко отглеждани у нас растения лесно могат да се вземат за обикновени хвойнови храсти. Докато не цъфнат! Тогава всеки, който има макар и бегли ботанически познания, ще се замисли ...

Антракноза съсипва ягодите

Антракнозата (Colletotrichum fragariae) е икономически опасна гъбна болест по ягодата. Тя включва повреди по плодовете, пъпките, цветовете, листните дръжки, ластуните, кореновата шийка и листата. Повр...

Компост се прави и в тристранна призма

Един от най-ефективните методи за производство на компост е използването на тристранна мрежеста призма. Това лесно за изработка съоръжение се състои от метална мрежа и три тръби, забити в земята. В хо...

Начало