08.05.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  2103  |   0  
Опасен ли е белият налеп в саксията
Причините за белия налеп в саксията може да се окажат различни. На повърхността на почвата в цветната саксия може да се появи бял налеп, причинен от развитието на гъбична микрофлора. Такъв налеп се появява на тежки преовлажнени почви при ниска температура, висока влажност на въздуха или когато субстратът не съответства на нуждите на растенията. Понякога причина за това може да стане плесен в купена готова почва. Възрастните растения практически не страдат от плесени, но разсадите могат да загинат. Най-добрият начин с гъбичния налеп е да пресадите растението в друг подходящ за дадения вид субстрат. Но, като правило, добре помага, ако горния слой на почвата се засипе с дървесна пепел, дървени въглища и се просуши. След това трябва да го замените със свежа почва. При желание можете да използвате и фунгициди. За да не се появи отново налепът, трябва да поливате растението само при изсъхване на горния почвен слой.
Белият нелеп може да бъде също така и просто отлагане на соли. Причините, поради които се образува в цветната саксия минерален налеп, могат да бъдат следните:
- Прекалено тежък механичен състав на почвата. Като следствие водата се издига към повърхността на почвата, където се образува кора от соли.
- Затруднен дренаж в долната част на саксията и като следствие изпаряване от повърхността на почвата на водата.
- При недостатъчно поливане, когато доставяното количество е достатъчно само за намокряне на повърхностния слой на почвата. Поливането може да бъде рядко, но трябва да бъде обилно и водата да достига до най-ниските слоеве почва.
- Предозиране с торове.
Да се избавите от отлаганията на соли можете, като почистите тънък слой почва с налеп и подсипете с нова пръст. Ако в саксията се насипе керамзит, то той ще се окаже не само декоративно решение, но и ще попива излишната влага. Препоръчва се да се посипва почвата с речен пясък и след това да се разрохка горният слой пръст. Това влияе благоприятно на корените на растенията.
13.10.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021