Градина » В хладно и дъждовно време лозите пускат реси

 В хладно и дъждовно време лозите пускат реси

Различните сортове имат различна склонност към изресяване. В хладно време и повече дъждове обаче явлението се среща почти при всички. Когато това стане, окапват цветни бутончета, цветове и завръзи. Растежните връхчета с младите листенца, както и ресите, нарастват за сметка на резервните вещества от корените и стъблата. Тези зимни запаси от хранителни вещества се насочват предимно към растежните връхчета и ресите остават гладни, части от тях или целите се превръщат в мустачета. Това също е форма на изресяване. Наблюдава се доста често при Болгар или Италия. Лозарите го наричат изтачане. И срещу двете форми на изресяването на помощ идват летните резитби. Помага филизенето. Предимство обаче има прищипването - премахват се връхчетата на филизите с едно две недоразвити листенца. Така за двадесетина дни соковете се насочват към ресите и те оцеляват. Когато целта е да се предотврати изтачането, прищипването трябва да се извърши, щом се появят ресите или щом се забележат първите му прояви. Срещу същинското изресяване по време на цъфтежа прищипването се прави 4-5 дни преди той да е започнал. По-често се налага при хамбургски Мискет. Повечето десертни сортове нямат склонност към изресяване. Но ако забележите изтачане, прищипването е начин да опазите реколтата.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Захващайте се с марулите

За ранно полско производство на марули и главести салати, семената се засяват в полутопли парници обикновено в началото на февруари, до към 10-ти за марулята и до 15-ти за главестата салата. Засяванет...

Ранните салати се засяват септември

Ако искате напролет да имате много ранни салати, опитайте те се да ги отгледате като предзимна култура. Това е възможно благодарение на тяхната студоустойчивост. Добре вкоренени до настъпването на сту...

Кладницата е най-лесна за култивиране

Прочутият гъбар Владимир Куц пред recepty.bg - Г-н Куц, казват, че кладницата е най-вкусната гъба, но много хора не я познават добре. Разкажете нещо повече за тази гъба. - Опитните гъбари см...

Ажгон – що е то?

Ажгонът, наричан и ароматен айован, е познат в много страни заради силния си аромат и остър вкус. Отглежда се културно от най-ранни времена. Родината му е Азия. Използват се предимно свежите и сушенит...

Начало