26.06.2022 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  8782  |   0  
Крастата по лозата се лекува трудно
Крастата по лозата се причинява от ериофидния акар Eriophyes vitij. Той е много дребен и не може да се види с просто око, а се разпознава по повредите, които причинява по листата. У нас е разпространен повсеместно, вреди на всички сортове лози и понякога може да причини значителни загуби на реколтата.
Признаците на крастата лесно се разпознават. Възрастните акари, ларвите и нимфите смучат сок от долната страна на листата. Наранените тъкани се деформират, разрастват се и образуват гали – мехурести подутини изпъкнали от горната страна на листата и вдлъбнати от долната. Долната страна на галите е покрита с бели, памукообразни власинки, които по-късно покафеняват. Между тези власинки акарите се настаняват и се развиват. След изсъхване на галите те ги напускат и се придвижват към по-младите листа. Това придвижване продължава през целия вегетационен период – до есента.
У нас акарите развиват три поколения годишно. Зимуват като възрастни женски в пъпките на лозата под първата обвивка на люспите, събрани по много индивиди заедно. През пролетта – края на април, началото на май акарите се раздвижват и преминават по листата, които започват да се разтварят и снасят яйцата си по тях. Освен по листата, акарите могат да причинят повреди и по пъпките, които не се развиват и на отделни цветчета на ресата, които не образуват зърна.

Мерките

Борбата срещу този неприятел се провежда трудно. През зимата акарите оставата скрити в пъпките. През вегетацията те са между власинките на галите и при пръскане разтворът трудно достига до тях. У нас за този вид акар няма одобрени препарати за зимно и лятно пръскане. В миналото в някой европейски страни с добри резултати е прилаган за зимно пръскане сероваров разтвор. Използвани са и подходящи формулировки карболинеуми. У нас подходящо време за пръскане на площите, при които през изминалата година е имало по-големи повреди от краста е края на април, началото на май, когато акарите преминават по листата. За лозова краста се пръска с Би 58 - 0,1%, Талстар 10ЕК - 0,03%, Омит 57 Е - 0,1%, Ортус 5 СК - 0,05% и др. Пръскането се повтаря след 8-12 дни.
09.06.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022