27.06.2022 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  3424  |   0  
Дребни галици тормозят растенията
Галицата прилича на много дребен комар. Близо до растенията, в горния слой на почвата, където галиците живеят повечето време, зимуват ларвичките или какавидите. През пролетта излитат възрастните. Сами по себе си те са безобидни. Снасят яйца и с това тяхната мисия приключва. От яйцата се излюпват вретеновидни безкраки ларвички. Те се хранят вътре в тъканите на растенията, точно там клетките започват усилено да се делят. Така по листата, стъблата и други части на растенията се образуват издувания - гали (от латинско calla - мастилено орехче). Те могат да се появяват и там, където тъканите са повредени от акари, въшки, нематоди, вируси и бактерии. Обаче тези причинители вредят само на външния вид на растенията, докато галиците могат да доведат до загиване на растението. В градината могат да се срещнат различни видове галици. Те се наричат по вида на растението, което повреждат: крушова, малинова, глогова, бъзова, касисова. Всяка галица има свое лице и характер.
Ларвите на крушовата листна галица обитават връхните листа. Краищата им се завиват нагоре. Образуват се плътни пурички с червен или жълтеникав цвят. Възрастните на малиновата стъблена галица излитат през май. След това в местата на повредените тъкани и цепнатинки в основата на леторастите женските снасят яйца. Безкраките, оранжево-жълтите ларвички на колонии се появяват под кората. Върху кората се появяват кафеникави или черни петна. Стъблата загиват и се чупят. Често на поразените с галица стъбла на малината се развива опасното заболяване дидимела. Ларвата на малиновата стъблена галица предизвиква по стъблата подутини с диаметър 2-3 см. Там кората се отлепва, образуват се цепнатини. Ларвичките зимуват в галите. По време на цъфтежа на малината излитат възрастните екземпляри. Женските снасят яйца до основата на пъпките в долната част на младите леторасти. Ларвичките проникват под кората и след месец се образуват галите. Заразените леторасти често изсъхват.
Когато цъфти касисът, излитат възрастните на касисовата листна галица. Женските снасят яйцата си върху най-горните, още не разтворили се листа. Ларвичките отначало са бели, след това жълто-оранжеви, изстъргват месото на листата. Те се усукват, покафеняват и засъхват. Често загива целият връх на летораста.
Касисовата стъблена галица обитава загъстени храсти, където е тъмно и влажно. Ларвичките проникват под кората и живеят там. Върху повредените участъци се образуват тъмни, леко вгънати петна. По-късно стъблата изсъхват. Касисовата цветова галица снася яйцата си в цветните пъпки, там излюпените ларвички се хранят. В резултат цветните пъпки се деформират, стават жълтеникави или червеникави и опадат.
Ябълкова листна галица се среща на огнища в младите градини. Бяла, по-късно червеникава ларвичка смуче сок от листата на ябълката. Краищата на листата почервеняват и се завиват нагоре.

Предпазно

За да се намали количеството на галиците, почвата в градина се разрохква през цялото лято и есента. Поливките са умерени. Повредените клонки, листата и завръзи се изрязват, събират се и се унищожават. При необходимост растенията могат да се обработят с разтвор от сапун, с извлек на тютюн, лук. Разбира се, най-бърз ефект имат пестицидите.
09.04.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022