Градина » Ароматната майорана е подправка и лек

 Ароматната майорана е подправка и лек

Билката се чувства добре на слънчево място и завет
Като многогодишна майораната се среща в Северна Африка, от там е пристигнала у нас. Популярна е почти в цяла Европа. Растението обича топлината и светлината, не издържа зимните студове и се отглежда като едногодишна култура. Семената поникват при 20-25 градуса. Изберете слънчево и добре защитено от вятъра място. Предпочита богати почви - черноземните и глинесто-песъчливите, с добра структура и водопропускливи. Добре се чувства наторена, но оборският тор трябва да се внася на предшественика.

От семка или от разсад

Почвата трябва да е много добре подготвена, защото семената са дребни. Те не бива да попадат по-дълбоко от 0,5 см, иначе няма да поникнат. По-подходящо е отглеждането на разсад. През март се засява в топли, полутопли или студени парници. За 1 кв. м. трябват 1,5 - 2 г семена, обикновено смесени с растителна пепел в съотношение 1:10. Сее се в редове или разпръснато. След това се покрива с пресят и много добре разложен оборски тор. Полива се със затоплена вода и парникът се покрива с рамки. Когато разсадът е на височина 4-5 см, започва закаляването. В началото постепенно, а след това постоянно се проветрява. В края на април рамките се свалят. Добрият разсад е изпечен, висок най-малко 6-7 см и с разклонено стъбло.

Засажда се в началото на май

Мястото се набраздява на разстояние 40-50 см. Растенията се засаждат по склона на браздите на 13 - 16 см едно от друго. След десетина дни празните места се попълват. Посевът редовно с окопава и полива. Подхранва се с азотен тор. Получават се две реколти.
Майораната често заболява от алтернария. Причинителят е гъба, която предизвиква кафяви петна по листата и така се влошава качеството им. Затова трябва да се взимат мерки навреме. Добре изсушените листа са със сиво-зелен цвят и приятен аромат.

Двойна употреба

Майораната е богата на етерично масло, има специфичен приятен аромат. Намира приложение в парфюмерийната и хранително-вкусовата промишленост. Изсушените листа подправят месни, зеленчукови, рибни ястия, колбаси, ароматизират вина. Но растението има и лечебни свойства. Успокоява болката, действа пикочогонно. Препоръчва се при стомашни болки, чернодробни заболявания, бронхити, сенна хрема.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Коледният кактус цъфти три пъти

Коледният кактус (Schlumbergera Hybriden ) произхожда от Бразилия и принадлежи към листните и разчленени кактуси. Независимо от името си цъфти не само около Коледа. При добри грижи той ще ви радва с б...

Отгледайте сами разсад за пипер

През февруари опитните градинари сеят разсада за ран пипер. Подходящи сортове за отглеждане на ран пипер на открито са Албена, Амфора, Златен медал, Сиврия 600, Хебър (Бяла капия), Слонско ухо, Джулю...

Капризите на стромантето

Това е едно от най-капризните декоративни растения. Стромантето представлява род, отнасящ се към семейство Марантови. От него са известни няколко вида с причудливо оригинален рисунък на листата. Всичк...

Опасна гъба напада овошките

Защо клонките на дръвчетата в моята градина почервеняват, а след това изсъхват? Преди всичко дърветата във вашата градина вероятно са нападнати от гъбична болест, която се нарича цитоспороза. На...

Начало