31.05.2023 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3878  |   0  
Избата е добро място за кореноплодите
Ако сте си произвели за лични нужди малко моркови, салатно цвекло, целина, пащарнак или ряпа, несъмнено ще имате желание да ги съхраните за по-дълго време. Може да ви препоръчат да си направите ровник в градината, но за толкова малко продукция едва ли ще си заслужава да го копаете. Избата е традиционното подходящо място за тази цел. Само че за да нямате неприятности, или поне да ги сведете до минимум, дезинфекцирайте предварително стените, пода и тавана с трипроцентов синкамъчен разтвор в смес с десетпроцентов варов разтвор. Може да го направите и с хлорна вар – по 40 г на литър вода..
Съхраняваните кореноплоди може да настаните също в дезинфекцирани касетки, но може да ги редите като пирамиди и направо върху пода. И в двата случая най-отдолу оформете 5-6 сантиметра пласт от влажен мясък. Всеки ред отделяйте също с недебел пласт влажен пясък.
Важно условие за успешното съхранение е избата да е прохладна, но в зимните дни температурата в нея да не пада под нулата. Освен това трябва да запазва висока влажност, за да не изсъхне съвсем пясъкът и съхраняваните в него кореноплоди.
Впрочем ако не разполагате с пясък, може да използвате леко овлажнена градинска пръст.
08.11.2011 г. / Донка Петкова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023