Ако сте си произвели за лични нужди малко моркови, салатно цвекло, целина, пащарнак или ряпа, несъмнено ще имате желание да ги съхраните за по-дълго време. Може да ви препоръчат да си направите ровник в градината, но за толкова малко продукция едва ли ще си заслужава да го копаете. Избата е традиционното подходящо място за тази цел. Само че за да нямате неприятности, или поне да ги сведете до минимум, дезинфекцирайте предварително стените, пода и тавана с трипроцентов синкамъчен разтвор в смес с десетпроцентов варов разтвор. Може да го направите и с хлорна вар – по 40 г на литър вода..
Съхраняваните кореноплоди може да настаните също в дезинфекцирани касетки, но може да ги редите като пирамиди и направо върху пода. И в двата случая най-отдолу оформете 5-6 сантиметра пласт от влажен мясък. Всеки ред отделяйте също с недебел пласт влажен пясък.
Важно условие за успешното съхранение е избата да е прохладна, но в зимните дни температурата в нея да не пада под нулата. Освен това трябва да запазва висока влажност, за да не изсъхне съвсем пясъкът и съхраняваните в него кореноплоди.
Впрочем ако не разполагате с пясък, може да използвате леко овлажнена градинска пръст.
За целта първо трябва да си произведете разсад. Семената се засяват през януари в саксийки с диаметър 10-12 см. Във всяка се поставят по 2-3 семена. По време на поникването температурата да е 23-26 гр...
Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....
С нарастването на ствола на овощните дървета при много от тях кората се напуква. Това е неизбежно. Напуканата кора е убежище на много неприятели. Там те запазват зимните си форми и напролет се разпрос...
Разсадът от зимната главеста салата и зимната маруля вече е готов. Трябва да се разсади навреме и качествено, от което зависи доброто им вкореняване и успешното им презимуване. За разсаждането се из...