27.03.2023 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3203  |   0  
Как да си отгледате сладки картофи
Бататът (Ipomea Batatas L.), известен у нас още под името сладък картоф, произхожда от тропическите райони на Америка. У нас се отглежда ограничено в Ивайловградско, Петричко, Санданско. Това е многогодишно растение, което образува силно надебелени грудки. Богати са на въглехидрати и по своя химичен състав са близки до картофите, но в тях преобладава захарозата, на която се дължи подчертано сладкият вкус на грудките. Консумират се печени, варени или приготвени в различни продукти. Запечени, те имат вкус на много сладка тиква и на кестен. Зелената им маса е отличен фураж.

Засадете на открито и слънчево място

Бататът е много топлолюбиво растение с дълъг вегетационен период. Развива се добре при температура над 20°С. Към влагата на почвата е малко взискателен, но трябва да се напоява. Обича леките, богати, структурни почви. Откритите слънчеви места са предпочитани. За торене се използва полуразложен оборски тор, а от минералните торове най-вече калиевият.
Отглежда се чрез предварително произведен разсад, около 6 седмици преди засаждането му на постоянно място. Грудките се поставят в топли парници на пясъчно легло, без да се допират, покриват се с пясък и се поливат. Оптималната температура за прорастване на вегетативните пъпки е 30 , а за развитие на разсада 22-24°С. Около 2 седмици след поставяне на грудките в парниците израстват издънки, които се откъсват и пикират в топъл парник на разстояние 5 х 5 см. От една грудка се получават средно 25 растения. Пикираният разсад се засажда към средата на май по бразди на разстояние 80 на 30 см. Непосредствено след засаждането растенията се поливат. Грижите през вегетацията се състоят в окопаване, докато стелещите се стъбла не покрият почвата, и поливане.

Кога да приберем

Реколтата се прибира през октомври, но преди падане на първите слани. Стъблата се изрязват и използват за фураж. Грудките се изваждат чрез подриване, като се пазят от нараняване. Поставят се в сухи и топли помещения при температура 26-34 градуса да просъхнат. Съхраняват се в суха ситна слама, без допиране при температура 10 градуса и висока влажност. При добри условия се запазват до 5 месеца.
27.02.2020 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023