Тиквички и праз като втори култури
Поради ограничените площи в дворовете стопаните ги използват уплътнено. След първите култури – ранни картофи, зелен грах, краставици, тиквички, листни зеленчуци и др. можете да настаните краставици корнишони, зелен фасул, късни домати, праз лук, късно главесто зеле, цветно зеле, летен магданоз, късни тиквички, ряпа, репички, есенен спанак и др.
Най-важно е да подберете културите, които ще отглеждате на освободените площи – след какви предшественици и второто – да приложите технология съобразно климатичните условия за дадения район.
Късни тиквички
Използват се сортовете Изобилна, Бисерка, Горнооряховска. Семената се сеят през лятото. От поникване на семената до появата на първите плодове са необходими около 55-60 дни. Съобразете срока с появата на първите есенни слани в края на септември - началото на октомври. Семената се засяват редово или в гнезда при разстояние 1 м между редовете и 0,5 м между гнездата в реда на дълбочина 4-5 см по 3-4 семки в гнездо. За да се подсигури нормално поникване на семената е добре да ги рътите. За 10 кв.м са необходими 5 г. Беритбите на готовите добре оформени тиквички става на етапи.
Праз лук
У нас се отглеждат предимно сортовете Старозагорски камуш и Старозагорски 72 с дълго лъжливо стъбло. Отглежда се чрез производство на разсад, който се разсажда през втората половина на юни на площи, освободени от ранните култури. На по-големи площи разсадът се засажда в 5-редови ленти по схема 60+20+20+20+20х15-20 см, а на малки – ръчно във фитарии. През вегетацията освен грижите по отглеждане на културата, трябва да се води борба най-вече срещу миниращата муха. Празът се прибира през ноември.
Автор: Мария Манолова