Градина » Тиквички и праз като втори култури

 Тиквички и праз като втори култури

Поради ограничените площи в дворовете стопаните ги използват уплътнено. След първите култури – ранни картофи, зелен грах, краставици, тиквички, листни зеленчуци и др. можете да настаните краставици корнишони, зелен фасул, късни домати, праз лук, късно главесто зеле, цветно зеле, летен магданоз, късни тиквички, ряпа, репички, есенен спанак и др.
Най-важно е да подберете културите, които ще отглеждате на освободените площи – след какви предшественици и второто – да приложите технология съобразно климатичните условия за дадения район.

Късни тиквички

Използват се сортовете Изобилна, Бисерка, Горнооряховска. Семената се сеят през лятото. От поникване на семената до появата на първите плодове са необходими около 55-60 дни. Съобразете срока с появата на първите есенни слани в края на септември - началото на октомври. Семената се засяват редово или в гнезда при разстояние 1 м между редовете и 0,5 м между гнездата в реда на дълбочина 4-5 см по 3-4 семки в гнездо. За да се подсигури нормално поникване на семената е добре да ги рътите. За 10 кв.м са необходими 5 г. Беритбите на готовите добре оформени тиквички става на етапи.

Праз лук

У нас се отглеждат предимно сортовете Старозагорски камуш и Старозагорски 72 с дълго лъжливо стъбло. Отглежда се чрез производство на разсад, който се разсажда през втората половина на юни на площи, освободени от ранните култури. На по-големи площи разсадът се засажда в 5-редови ленти по схема 60+20+20+20+20х15-20 см, а на малки – ръчно във фитарии. През вегетацията освен грижите по отглеждане на културата, трябва да се води борба най-вече срещу миниращата муха. Празът се прибира през ноември.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Опасна гъба напада овошките

Защо клонките на дръвчетата в моята градина почервеняват, а след това изсъхват? Преди всичко дърветата във вашата градина вероятно са нападнати от гъбична болест, която се нарича цитоспороза. На...

Какво можем да засеем на прага на зимата

Биологичната същност на някои зеленчукови растения дава възможност да се засяват пред прага на зимата. Такива например са салатите, магданоза, копъра, морковите, грахът, баклата. Първата половина на д...

Бамята е готова за бране

Няколко дни след като мине цъфтежът на бамята, може да късате малките завръзи. Достатъчно е да са с дължина 3-5 см. В тази си фаза те притежават характерната консистенция и аромата на този зеленчук. В...

Дезинфекция срещу огнен пригор

Болестта огнен пригор е силно инфекциозна и причинява големи щети на почти всички овошки. Особено чувствителни са крушата, ябълката, дюлята, вишната, черешата и прасковата. Причинител е бактерията Erw...

Начало